hirsi ali diss

Dinsdag 06 Juli 2004 in categorie Media

De tekst is van een huiveringwekkende achterlijkheid, maar eigenlijk is het kunst. Althans volgens Victor Koppe, de advokaat van de Haagse rapgroep DHC ('Den Haag Connection'). DHC kreeg het Openbaar Ministerie achter zich aan vanwege een raptekst getiteld 'Hirsi Ali Diss', waarin VVD Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in grove bewoordingen wordt bedreigd en vernederd.

Het actualiteitenprogramma Nova vond de Hirsi Ali Diss op internet, zocht de makers op en maakte er een fijn nationaal schandaal van. Hirsi Ali deed aangifte en geheel in de kordate geest van deze tijd werden de makers gearresteerd, werden hun huizen doorzocht en werden zij krachtig om de oren geslagen met loodzware wetsartikelen waarop extreem lange gevangenisstraffen staan. En vanaf dat moment begonnen er een paar zaken door elkaar te lopen... De ene kant. De groep DHC bestaat uit drie jongeheren van Marokkaanse afkomst. Ze noemen zich Omar Montana, MC Chilou en MC Rico. In de gewraakte tekst uiten zij hun ongenoegen tegenover de politica Hirsi Ali. Dit ongenoegen lijkt vooral gebaseerd op haar standpunten jegens de Islam en haar ideeën omtrent de emancipatie van Islamitische vrouwen. Voor zover de jongelui die ideeën hebben kunnen bevatten althans. Het lijkt er namelijk eerder op dat zij ergens binnen de eigen conservatieve gemeenschap de klok hebben horen luiden: Hirsi Ali is een hele foute vrouw, die op z'n minst verbáál moet worden afgemaakt.

Het gedachtegoed van de jongeren toont aan dat de inburgering volledig aan hen is voorbijgegaan. Het zijn denkbeelden waarmee je je misschien onder een Talibanregime populair maakt, maar niet in Nederland. Een zesjarige cursus 'modern en verdraagzaam rappen' lijkt dan ook een meer geëigende straf dan de bijkans levenslange opsluiting die het Openbaar Ministerie voor ogen heeft.

Rappen is sowieso een behoorlijk treurige tak van sport
Misschien kan men ze ook nog als bijvak wat blokfluitles geven, want rappen is sowieso een behoorlijk treurige tak van sport. Het is een soort 'sinterklaasrijmelarij voor de rest van het jaar', die blijkbaar is voortgekomen uit het onvermogen een echte protestsong te schrijven. Om jezelf nog een béétje in de picture te plaatsen ben je dan wel genoodzaakt om je te bedienen van de meest extremistische en seksistische taal.

De rel leek al bijna op z'n retour toen maandagavond het radioprogramma 'Met het oog op morgen' nog eens aandacht aan de kwestie ging besteden. Daarin kwam ondermeer de scrotumscratchende DJ Giel Beelen aan het woord, die de Hirsi Ali Diss wel prima vond. Eindelijk eens een rap met Nederlandse politieke inhoud. Nee, moest allemaal kunnen, héél goed!
Sinds gisteravond weten wij dus dat DJ's niet alleen bijna net zoveel betaald krijgen als profvoetballers, maar ook nog eens hetzelfde beknopte denkvermogen hebben als -laten we zeggen- een Frank de Boer.

Moeten wij deze teksten normaal gaan vinden? Een tijdsverschijnsel? Lijkt me niet. De in de tekst geuite denktrant komt dicht bij fascisme: ultra nationalistisch, autoritair, onverdraagzaam. Het begrip moeten we in dit geval een beetje ruim zien en het nationalisme vervangen door de rigide gerichtheid op eigen culturele en godsdienstige waarden. Moeten we het misschien allochtoon (allo-) fascisme gaan noemen? Doe maar niet, er wordt al genoeg geëtiketteerd tegenwoordig en dat leidt alleen maar tot verdere polarisatie. Moeten we het dan afdoen als een incident van doorgeslagen jeugdig protest? Nee, want er zijn legio rapnummers die dezelfde extreme haat in zich dragen.

De andere kant. De Hirsi Ali Diss schijnt al een jaar op internet te circuleren en populair te zijn binnen een bepaalde groep jongeren. Het nummer is een uitingsvorm van de reeds levende opvattingen in die groep ten opzichte van Hirsi Ali. Publicatie op internet is weliswaar een vorm van openbaarmaking, maar zoals ook Wim de Bie al schrijft: Nova kan dan elke avond scoren, want er zwerft ruim voldoende Nederlandstalig extremisme van diverse signatuur op het net.

Niettemin heeft deze vorm van verspreiding een beperkte reikwijdte: alleen wie er gericht naar zoekt neemt er kennis van. Nova tilde het nummer echter naar het nationaal niveau. Dat zal niet de intentie zijn geweest van de makers. Het extreem verwoorde, maar toch nog altijd persoonlijk ongenoegen van een clubje jongetjes krijgt de proportie van 'doodsbedreiging van een lid van onze volksvertegenwoordiging'. Daar wordt ons land niet gezonder van. Op het forum van Nieuw Rechts verschijnen al de racistische tegen-raps.

Wat is wijsheid in zo'n geval? Had Nova het moeten laten liggen? Nee, het is een punt om te signaleren. Discutabel is alleen de vorm waarin het is gebeurd: een op de rug gefilmd duister groepje Marokkaanse jongens onder een viaduct. Dat moeten wel staatsgevaarlijke criminelen zijn! Helemaal fris zijn die jongens natuurlijk niet, maar bescherm ze ook een beetje tegen zichzelf. Heel hypocriet is het item over de Hirsi Ali Diss uit 'privacy overwegingen' nu van de Nova-site gehaald. Tja, die privacy, daar hadden ze wel eens eerder aan kunnen denken. Dan had Ayaan Hirsi Ali ook weer iets rustiger geslapen misschien.

Tags: