Robbie Williams pimpt verkiezingen

Donderdag 08 Maart 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

In Amsterdam mochten we nog steeds met het rode potlood stemmen. Dat was een prettige verrassing, want zoiets is toch altijd ouderwets gezellig. Het geeft je ook veel meer het belangrijke gevoel dat je je democratische plicht doet. Stembiljet in ontvangst nemen, het naar vers triplex ruikende hokje in, lekker nog even tussen de kandidaten neuzen, vakje netjes rood kleuren en dan het moment suprême: het biljet plechtig in de stembus deponeren! Ik heb gestemd! Daar kan geen stemmachine aan tippen met z'n knopje drukken en wegwezen.

De opkomst was overigens weer bedroevend laag. In mijn wijk werd de veertig procent niet eens gehaald. Ik weet wel hoe dat komt. Er is een gigantisch misverstand ontstaan. Ga er maar van uit dat de meeste mensen niet eens weten wat de Provinciale Staten zijn en wat ze doen. Uitgerekend op de avond van de verkiezingen speelt PSV. Wat denken die mensen? PSV, dat is: Provinciale Staten Verkiezingen. Dus al dat volk leeft in de veronderstelling dat ze hun burgerplicht doen door voetbal te gaan zitten kijken.

Nee, het ziet er somber uit voor ons democratisch stelsel. En nu Maartje van Weegen weg is zal de opkomst voortaan wel helemáál tot het nulpunt dalen. Daar zullen ze toch iets op moeten verzinnen. Je moet de mensen naar de stembus lokken met iets uit hun eigen belevingswereld. Of iets dat appelleert aan hun instincten. Op mijn eigen stembureau bijvoorbeeld etaleerde een jonge vrouw achter de tafel een duidelijke stembusgleuf in haar decolleté. Kijk, dat is al een bescheiden beginnetje! Dat hebben de thuisblijvers toch maar mooi gemist!

Maar het kan natuurlijk beter. Als je Katja Schuurman achter die tafel zet krijg je meteen Noord-Koreaanse opkomstpercentages, voorspel ik u. Waar hebben wij anders al die Bekende Nederlanders voor? Of haal ze desnoods uit het buitenland. Laat Brad Pitt of Robbie Williams handtekeningen uitdelen op het stembureau en het volk ligt al de nacht ervoor in slaapzakken voor de deur! Dat kost een paar centen natuurlijk, maar het is voor de goede zaak. In sommige gebieden kun je trouwens volstaan met Jan Smit, Frans Bauer, Ali B. of Benny Jolink.

Nee, zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn. Je moet alleen durven meegaan met de verregaand versimpelde tijdgeest...

Ik typte per ongeluk een keer 'verziekingen' in plaats van 'verkiezingen'...

En dan nog dit:
Inmiddels online te beluisteren: het Radiolog van woensdag 7 maart 2007. Klik hiervoor onder 'Verbal Jam op de radio'.
Met aflevering 6 van 'Het weblog voor buitenstaanders verklaard' en de wietkaart van David Rietveld.

Tags: