een tuthola

Maandag 05 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken heeft in zijn portefeuille tevens het emancipatiebeleid. Vandaag zegt hij in de Volkskrant dat er ook in het nieuwe kabinet ruimte moet zijn voor een minister die zich met emancipatie bezighoudt. Misschien hoopt hij wel dat hij dat zelf weer mag doen. Dat lijkt me echter niet verstandig.
Op 15 november 2003 pleitte hij namelijk nog in diezelfde Volkskrant voor opheffing van de portefeuille emancipatiebeleid. Emancipatie was alleen nog maar nodig voor allochtone vrouwen, zo vond hij. Misschien moet Wouter Bos dat artikeltje nog maar eens in herinnering roepen als hij door het CDA van draaikonterij wordt beschuldigd. Een mens kan natuurlijk van mening veranderen, maar het is sowieso niet ideaal om een man de emancipatie van de vrouw te laten behartigen. Een man is bijna per definitie minder strijdbaar op dat gebied en zal niet het uiterste doen om het onderwerp voortdurend prominent op de politieke agenda te houden. Hij mist het gevoel van urgentie. Grote kans dat hij er de kantjes afloopt, de boel een beetje laat sloffen, simpelweg omdat hij er zelf niet direct last van heeft.

Weliswaar heeft De Geus in zijn ambtsperiode de nodige initiatieven genomen, maar echt ideaal was het allemaal niet. De kinderopvang is bijvoorbeeld nog niet dusdanig doortimmerd geregeld dat de grote sprong voorwaarts kon worden gemaakt in de arbeidsparticipatie van vrouwen. Daarnaast hebben de drastische ingrepen van De Geus in de sociale zekerheid nu ook niet bepaald in het voordeel gewerkt van grote groepen vrouwen. Dat is een understatement. Subsidies voor vrouwenorganisaties zijn onder zijn bewind afgeschaft.

Nee, de volgende minister van emancipatie is dus bij voorkeur een progressieve vrouw met de nodige daadkracht. Zo'n halfbakken tuthola als Aart Jan de Geus kan echt niet meer...

Tags: