de Prijzenslag

Woensdag 10 Januari 2007 in categorie Beeld en Geluid, Het vaderlandsch cultuurgoed, Beeld en Geluid

In Nederland hebben wij een onmetelijk prijzencircuit. In mijn beleving is het aantal Nederlanders mét prijs groter dan het aantal Nederlanders zónder. Het aanbod varieert van prestigieus tot pretentieus. Zo mag Maarten Biesheuvel binnenkort de P.C. Hooftprijs in ontvangst nemen en is mevrouw Pien Ritt al een tijdje de Secretaresse van het Jaar 2006. Kortom, wij vinden altijd wel een excuus om iemand te lauweren. Of al die prijzen verdiend zijn laat ik maar in het midden, want over de uitslag kan toch nooit worden gecorrespondeerd.

Een greep uit wat ik de laatste tijd zag langskomen aan huldeblijk. In de eerste plaats natuurlijk die P.C. Hooftprijs voor Maarten Biesheuvel. Die is helemaal terecht. Onlangs zond 'De Avonden' nog een prachtig door hemzelf voorgelezen verhaal uit 1988 uit, getiteld 'Scarabeus Cogitans'. Deze hilarische vertelling heeft een dermate hoog Kuifje-gehalte dat ik dacht: díe man moet de P.C. Hooftprijs krijgen! Want over de Nederlandse literatuur wordt doorgaans veel te ingewikkeld gedaan.

Een tijdje terug hadden we ook nog de AKO-literatuurprijs. Die werd in 2006 gewonnen door Hans Münstermann met zijn boek De Bekoring. Dat had ik niet verwacht. Dat kon ook niet, want ik had nog nooit van Hans Münstermann gehoord. Mijn fout. Maar goed, alles is beter dan op je knieën rondbaggeren in een calvinistisch bed violen, zoals het jaar daarvoor. En de opbrengst gaat naar een goed doel, te weten mevrouw Münstermann. Dus deze bekroning vond ik wederom geheel gerechtvaardigd!

Ook Harry Mulisch vierde deze week triomfen. Hij kreeg zomaar een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Dit geeft hoop voor alle vroegtijdige schoolverlaters, want ook Mulisch was destijds een dropout. Hij lijkt mij typisch zo'n menneke dat nooit z'n huiswerk maakte en wazig in de wolken zat te staren of hij de hemel kon ontdekken. Gaat hij zich nu professor noemen? In elk geval kan hij nu eindelijk ook officiéél de intellectueel uithangen.
Is u trouwens opgevallen dat Mulisch met dit eredoctoraat in één klap 'onder professoren' is? Het is ongetwijfeld een postuum pesterijtje aan het adres van Willem Frederik Hermans. Die is blij dat hij dit niet meer hoeft mee te maken, want Mulisch had een 'slecht karakter' volgens hem. Hermans had overigens zélf twee eredoctoraten, in Luik en Pretoria, dus Mulisch moet nog even doorleren. Of doorlobbyen. Geen idee eigenlijk hoe je dat ritselt, zo'n eredoctoraat...

Alleen al voor het literaire circuit heeft Nederland niet minder dan 570 prijzen te vergeven. Kunt u nagaan hoe dat op andere gebieden uit de klauwen loopt. Tientallen muziek-, theater-, cultuur-, architectuur- en filmprijzen vliegen ons week in week uit om de oren. Elk jaar barst uit zijn voegen van allerlei types die tot iets 'van het jaar' zijn gekozen, met in het kielzog de beste zus en zo, de top dit en dat of de grootste allertijden op elk denkbaar gebied. Tussen de bedrijven door deelt men nog allerhande zilveren en gouden snuisterijen uit, zoals camera's, pennetjes, griffels, kalveren, tulpen, anjers, loekies en microfoons.

Een mens zou er een minderwaardigheidscomplex van krijgen. Want zeg eens eerlijk: heeft u wel eens zo'n prijs gewonnen? Zo nee, vindt u dat dan niet uiterst verdacht? Ik ga tenminste maar eens informeren naar zo'n eredoctoraat, want volgens mij kan ik voor zo'n studentenklasje beter orde houden dan Harry Mulisch.

Beluister het Radiolog van Verbal Jam elke woensdagavond om ±21:45 uur bij
De Avonden, het cultureel radioprogramma van de VPRO.

Aflevering gemist? Alle Radiologs kunt u als audiostream terugluisteren in de rechterkolom onder de kop 'Verbal Jam op de radio'.

Klik hier voor de inhoud van De Avonden van vandaag.

Het programma De Avonden is te ontvangen via de Concertzender op de kabel, met DAB-radio en als live stream op internet.

Tags: