als god in frankrijk

Woensdag 31 Augustus 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Ach, een vergissinkje bij de notaris, per ongeluk een handtekening gezet onder een jaarrekening van een slapende BV. Een slordigheidje, kan gebeuren. Maar minister Veerman kan iedereen nog steeds recht in de ogen kijken, hij is integer.
Het nieuwe parlementair jaar is nog niet begonnen of het stormt alweer in de waterglazen.

De minister bezit diverse boerenbedrijven in Frankrijk en heeft zijn zaken netjes overgedragen aan een bewindvoerder. Volgens de regels staat hij 'op afstand'. Hij kan het Nederlandse landbouwbeleid zonder enig eigenbelang uitvoeren.
Bijna niemand heeft het erover hoe ongeloofwaardig deze constructies zijn. Men maakt zich liever druk over een paar achteloze handtekeningen, dan over de kern van de zaak. Ik probeer mij voor te stellen hoe het is om een paar boerenbedrijven in Frankrijk te hebben. Waarom héb ik die daar eigenlijk? Waarschijnlijk omdat Frankrijk het meest profiteert van de Europese landbouwsubsidies. De bedrijven leveren mij een lekker inkomen op.

Op een mooie dag word ik minister van Landbouw en Visserij van Nederland. Ik zet mijn bedrijven op afstand door een bewindvoerder aan te stellen. Want dat zijn de regels. Ik heb er geen enkele bemoeienis meer mee. Die bewindvoerder spreek ik natuurlijk nooit. Ik kom er ook nimmer. Het kan mij totaal niet meer schelen of die bedrijven winst of verlies maken. Ik heb de afspraak met mijn vrouw dat zij mij na mijn ministerschap eraan herinnert dat ik nog ergens een paar boerderijen heb.

Ik denk natuurlijk nóóit aan mijn eigen bedrijven als Blair roept dat Frankrijk zijn Europese landbouwsubsidies maar eens moet gaan inleveren. Sterker nog: de Nederlandse regering is het wel met Blair eens en daarom ga ik Blair krachtig bijvallen in zijn streven om de landbouwsubsidies af te schaffen. Dan moeten mijn bedrijven desnoods maar kapot, want ik ben nu minister, ik ben geheel onafhankelijk, mijn belangen zijn niet verstrengeld en ik ben dus hoogst integer.

Gelooft u het? Ik niet. Tenzij minister Veerman beschikt over een ernstig gespleten persoonlijkheid. Maar ik vermoed hier eerder een gevalletje boerenslimheid.