neutrale poppenkast

Vrijdag 18 Februari 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De Rotterdamse deelgemeente Charlois (spreek uit: sjaarloos) wil de hoofddoekjes voor baliemedewerksters verbieden. Ze brengen namelijk 'de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit van de overheid' in gevaar, heeft men bedacht.
Zo blijkt maar weer dat er in Rotterdam weliswaar voortvarend en hard wordt gewerkt, maar dat je voor het broodnodige stukje creativiteit in Amsterdam moet zijn.

Hier te Amsterdam doen wij het aldus: wij plaatsen de moslima met hoofddoek zittend op een laag krukje achter de balie. Zij is hierdoor niet zichtbaar voor het publiek, brengt de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit niet in gevaar en niemand neemt er aanstoot aan. Vervolgens worden haar vanuit het rijke Nederlandse cultuurgoed twee poppenkastpoppen verstrekt, te weten Jan Klaassen en Katrijn.

Wanneer een cliënt aan de balie verschijnt, steekt de moslima haar hand met daarop Katrijn boven de balie uit, zet een mal stemmetje op en handelt de zaken af. Indien de cliënt agressief wordt of anderzins moeilijk doet heeft zij de optie om Jan Klaassen erbij te halen. Mocht het écht linke soep worden kan zij altijd nog de rest van het wachtend en geboeid toekijkend publiek betrekken in het conflict. Net als vroeger bij de poppenkast op de Dam.
"En kindertjes, vinden jullie dat deze meneer op z'n pasfoto lijkt? Nee, hè?"
"Neeeeee!" kraait dan het volk in koor.

Een saillant detail vergeet ik nog te vermelden. Wat draagt Katrijn daar, kindertjes? Ja, een hoofddoek, hè? En heeft iemand daar in onze vaderlandse historie daar wel eens problemen over gemaakt? Of een motie tegen aangenomen? Nee, hè?
Kortom, iedereen tevreden!