minaret als flitspaal

Donderdag 17 Februari 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Af en toe staat er een fijn nieuwtje in de krant. Dat is een mooi excuus om mij even niet met de grote wereldpolitiek bezig te hoeven houden. De krant schrijft over een moskee die de gelovigen voortaan met lichtsignalen gaat oproepen tot gebed. Deze lichtsignalen komen in de plaats van het vijf maal daags gekerm op Pinkpop-sterkte dat tot op heden over de gemeente werd uitgestort.

Wij ongelovige honden vragen ons altijd af waar dat gekerm voor nodig is. Waarom geen leuke jingle? Welnu, daar is in vroeger tijden ongetwijfeld goed over nagedacht. Wanneer men vanaf een minaret hartverscheurend gaat staan jammeren is dat namelijk bijzonder effectief. De eerste keer denken de mensen tot in de verre omtrek: "Allahmachtig! Wat is dáár gaande? Onze imam wordt vast niet goed!" En iedereen snelt naar de moskee om hem bij te staan.
De tweede keer trapt men daar niet meer in. Maar dan is weer de overweging: laten we er maar heen gaan, dan houdt ie misschien een keertje op!

Het is dus nog maar afwachten of die lichtflitsen niet juist zullen leiden tot minder cafébezoek moskeebezoek. Want een lichtflits maakt natuurlijk geen enkele indruk. Behalve tijdens een onweersbui. Geeft óók weer verwarring.
Nee, gewoon een sms-je sturen, stel ik voor. "Komen! Bidden! Nu!"