Daar gáát ons autootje!

Maandag 07 Februari 2005 in categorie Milieu, flora, fauna

Het televisieprogramma Zembla bracht op 3 februari een zorgwekkende uitzending over de enorme luchtvervuiling in Nederland. Dat is vooral de schuld van het autoverkeer. Door deze ellende gaan we één tot drie jaar eerder dood. Kinderen krijgen allergieën en luchtwegaandoeningen. 'Per week belanden 400 ouderen in het hospitaal met acute klachten aan de luchtwegen', meldt Zembla.
Samen met wat Oost-Europese landen doen wij het in Europa het slechtst van allemaal. Dat is dus een zeer ernstige situatie.

Ai mensen, daar gáát ons autootje! Want de regering neemt natuurlijk onmiddellijk haar verantwoordelijkheid. We mogen immers toekomstige generaties niet opzadelen met onze problemen. Dat zeggen ze tenminste altijd. We kunnen dus keiharde maatregelen tegemoet zien.
Allereerst moet elke auto aan weerszijden een grote sticker op de portieren hebben met teksten als: "Autorijden brengt uw omgeving ernstige schade toe!" en "Autorijden is dodelijk!"

Iedereen heeft recht op een autovrije werkplek.

Daarna krijgt mevrouw Trudy Prins van Stivoro extra subsidie om een campagne tegen het autorijden op te zetten. Stivoro vertoont televisiespotjes met een indiaan die in zijn auto wil stappen en voor straf ter plekke door zijn vrouw wordt gescalpeerd.

De prijs van auto's wordt door middel van accijnsverhogingen verdubbeld. Minister Hoogervorst legt bij wet vast dat iedereen in Nederland recht heeft op een autovrije leefplek. Autorijden wordt verboden, behalve op speciaal daartoe ingestelde lokaties, zoals het circuit van Zandvoort en het circuit van Assen. Die moeten worden voorzien van krachtige afzuiginstallaties en roetfilters. Automobilisten worden de melaatsen van de maatschappij. Op Schiphol mogen alleen nog zweefvliegtuigen landen.

Tja, want je moet als regering tenslotte consequent zijn, nietwaar?

bron kaart: Zembla.

Tags: