Voortijdig afgedankt

Geschreven voor weblog magazine about:blank

Zondag 07 November 2010 in categorie Milieu, flora, fauna, Elders gepubliceerd, Technologie

Bergen oude hardwareWe moeten het uiteindelijke resultaat nog even afwachten, maar voorlopig lijkt het erop dat je bij consumentenleed beter een twitterende cabaretier kunt inschakelen dan de Consumentenbond.
Youp van 't Hek had althans groot succes met het aan de schandpaal spijkeren van T-Mobile en andere telecomproviders wat betreft hun klantenservice.
Nu hij toch de aandacht heeft van de telefoongraaiers, kan hij misschien meteen het grootschalig stelen van belminuten meepakken. Daartegen voert Kassa namelijk al weken ietwat moeizaam actie.
Youp kan hier voor een doorbraak zorgen.

Bergen computerhardware worden eerder afgedankt dan strikt noodzakelijk.

Overigens is het wellicht effectiever wanneer Youp (tevens) onze overheid eens aanspreekt. Daaronder ressorteren immers de waakhonden die ons hadden moeten beschermen tegen al deze georganiseerde witteboordencriminaliteit.
Want het blijft natuurlijk niet bij telecom alleen. Ook de aanverwante computerwereld is al jaren bezig de consument (blijkbaar geheel legaal) een poot uit te draaien.

Neem de kunstmatig versnelde veroudering van hardware. Ieders zolder staat er vol mee. U werkt bijvoorbeeld al een paar jaar met een fijne scanner onder Windows XP.
U koopt een keer een nieuwe computer, maar die heeft Windows 7. Geen XP. Windows XP is niet meer te krijgen.

Vette pech voor u, maar die prima scanner doet het niet onder Windows 7. Er zijn geen drivers voor. En voor de technologische bijdehandjes: nee, ook ik 'compatibiliteitsmodus' wil de scanner niet meer werken.
De fabrikant geeft niet thuis. Hij wil namelijk veel liever dat u al na pakweg drie jaar de volgende scanner van hem koopt.

Hetzelfde geldt voor laptops die je na twee jaar ellende met Vista niet eens fatsoenlijk kunt upgraden naar Windows 7, omdat de fabrikant bij dit model geen Windows 7 'ondersteunt'. Wederom: koop maar een nieuwe.

Creatief hergebruik van computersDeze praktijken zijn natuurlijk bijzonder slecht voor het milieu en uw portemonnee, want bergen computerhardware worden eerder afgedankt dan strikt noodzakelijk.
De EU zou hier best iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door een richtlijn in te voeren die fabrikanten dwingt om computerhardware minstens drie jaar compatible te houden met het nieuwste besturingssysteem.

Het gebeurt niet.
Waarschijnlijk is het slecht voor de economie.
Ja, dan houdt alles op natuurlijk.
Op Youp kunnen we ook niet blijven rekenen, want die staat straks in Carré en dan heeft hij wel iets anders aan zijn hoofd. We kunnen dan alleen nog hopen op het volgende akkefietje van zijn zoon.

Tags: