uwv kan wel inpakken

Donderdag 03 Februari 2005 in categorie Media

Vakbonden en werkgevers zien het niet meer zitten met het UWV, de instantie die de uitkeringen voor WAO en WW afhandelt. Het UWV kan namelijk De Geus zijn WAO-verbouwing niet bijbenen. Volgens de sociale partners kan die hele klus dus beter worden geprivatiseerd, want private uitvoering is efficiënter en goedkoper, zo lees ik in de Volkskrant.

Dit standpunt kon bij uitkeringsgerechtigden wel weer eens tot de nodige onrust leiden. Want zij zijn in de hele discussie per definitie lijdend voorwerp. Wat gaat die geprivatiseerde toekomst brengen? Zeker van de vakbonden mag je verwachten dat ze bij het ventileren van dergelijke opvattingen alvast wat informatie geven over de consequenties in de praktijk.
Kijkt de keuringsarts straks nog steeds alleen naar het arbeidsvermogen van de patiënt of ook naar de winst van z'n baas? Gaan al die reïntegratietrajecten op hetzelfde belabberde koopje of komt daar eindelijk eens verbetering in? Komen honderdduizenden medische dossiers in handen van private verzekeraars die deze informatie wellicht ook stiekem zullen gebruiken bij het toekennen van andere verzekeringen?

FNV-bestuurder Ton Heerts heeft het volgens de Volkskrant 'helemaal gehad met het UWV'. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, want het is daar af en toe een zooitje. Maar misschien kan hij er dan gelijk eventjes bij vertellen waar het precies allemaal om gaat. Hebben de uitkeringsgerechtigden dat tenminste ook weer gehad.