onluisterende bezoekersaantallen

Donderdag 22 Juli 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

Het weblog is als een etalage: velen lopen eraan voorbij, sommigen werpen een snelle blik, slechts een enkeling heeft serieuze aandacht. Menig schrijver van het kwakkelend weblog klampt zich vast aan de opbeurende cijfers van de bezoekersstatistieken. Een mens kan het tenslotte niet louter en alléén hebben van een intrinsieke motivatie om de boel een beetje gaande te houden. Helaas, het is allemaal illusie. Benjamin Disraeli zei het al: "There are lies, damn lies and statistics."
Voor het weblog is het nog erger dan dat...
Bijna elk weblog heeft een tellertje. Het registreert het aantal bezoekers. Het is een mooi middel om jezelf als weblogger rijk te rekenen, want de teller telt alleen het aantal keren dat een pagina is opgevraagd. De pagina telkens opnieuw laden tikt daarmee lekker aan. Dat zegt dus allemaal niet al te veel en daarom legt het tellertje ook nog eens het aantal unieke bezoekers vast: alleen de bezoekers worden geteld die niet binnen een bepaalde tijdspanne terugkomen, bijvoorbeeld dertig minuten. Zo filter je een heleboel niet terzake doende 'reloads' eruit.

"Kijk, nou hebben we tenminste een beetje realistisch beeld van het aantal mensen dat mijn weblog leest!" denk je vervolgens opgetogen. Totdat je op een dag een nòg uitgebreider statistiekprogramma op je weblog loslaat. Dan kom je tot de ontluisterende conclusie dat je voornamelijk wordt gelezen door robots: zoekmachines als Google, Ilse, Yahoo, MSN en meer van dat tuig dat vrijwel ongecontroleerd op het net rondzwerft. Daarnaast is er nog een heleboel ander ongeregeld spul aan spionnetjes en kruipertjes dat van alle kanten machinaal aan je weblog snuffelt en waarvan je het doel niet eens begrijpt. Het hele arsenaal heeft één ding gemeen: analfabetisme. Het kan alleen kopiëren en indexeren, niet lezen, niet voelen, niet lachen, niet huilen.

Wanhopig zit je de statistieken na te vlooien op zoek naar die enkele echte lezers van vlees en bloed. De volgende ontgoocheling ligt alweer op de loer, want negen van de tien menselijke bezoekers blijken extreem snel te kunnen lezen. Wanneer je namelijk kijkt hoe lang ze op je weblog zijn gebleven is dat één, twee, drie, nou ja, hooguit zeven seconden. Je ziet ze denken: "Oh, shit: meer dan drie woorden en geen tieten! Wegwezen!"

Geloof dus nooit mensen die beweren dat ze duizenden bezoekers per dag op hun weblog hebben. Voor hun ogen draait het rad van NedStat. Ik geloof niets meer. Al die reacties die ze krijgen op hun stukken hebben ze vast en zeker zèlf geschreven. Ik heb geen enkele illusie meer: ik ben hier alleen en u leest dit niet.

Ik pleit op z'n minst voor een aparte categorie in de telmachine: human visitors.


Lees ook: Het weblog in de vakantie

Tags: