volkskrant als volksmenner

Donderdag 15 Januari 2004 in categorie Media

De Volkskrant plaatste donderdag een bericht van het ANP over een demonstratie van leerlingen van het Haagse Terra College. De kinderen betuigden hun steun aan degene die dinsdag adjunct-directeur Hans van Wieren doodschoot. Volgens de betogende kinderen werd de dader 'slecht afgeschilderd'.
Hebben wij hier nu te maken met een volwassen ochtendkrant of met een boulevardblad? Want dit is het soort nieuws waarbij je de verleiding moet kunnen weerstaan om het te plaatsen. Onnozele kinderen moet je tegen zichzelf in bescherming nemen. De Volkskrant gooit echter nog even lekker olie op het vuur.

De kinderen in kwestie kennen hoogstwaarschijnlijk de dader en zijn achtergronden, anders zouden zij niet demonstreren. Zij hebben een emotionele gebeurtenis meegemaakt waarvan de absurditeit voor een volwassene al niet te bevatten is, laat staan voor een eenvoudig schoolkind dat er met de neus bovenop heeft gestaan. De veroordeling en verontwaardiging van de gehele natie walst binnen enkele uren over de dader heen. Van de weeromstuit gaan de kinderen wellicht reageren met beschermend gedrag en medelijden met de dader. Immers, de dader is een leeftijdgenoot, iemand uit hun peer group. Het slachtoffer daarentegen is een volwassene, iemand waarmee je je vooralsnog minder makkelijk identificeert.
De moord op Hans van Wierden vinden de kinderen net zo vreselijk als wij allen, maar voor hen spelen er nog andere aspecten mee: zij kennen de dader persoonlijk en dan is op een bepaald emotioneel niveau een loyaliteitsconflict niet uit te sluiten.

In onze volwassen ogen is de 'demonstratie' niet logisch, bijzonder afkeurenswaardig, maar een dergelijke actie mag geen reden zijn de kinderen voor het front der natie te kijk te zetten, zoals de Volkskrant doet. Want dit bericht ontketent uiteraard weer de nodige verontwaardigde vulling voor de ingezonden brieven rubriek. Laat zoiets toch liggen, er spelen in deze zaak al genoeg ingewikkelde sentimenten mee.

Ben benieuwd wie dit nog meer gaat opblazen.