Complot

Vrijdag 05 Juli 2002 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Houdt u van complottheorieën? Zo ja, dan heb ik er hier eentje voor u. U wordt langzaam maar trefzeker om het leven gebracht door communicatiedeskundigen en PR-medewerkers.

Het complot werkt in principe als volgt: iemand zaagt moedwillig een dikke boom om teneinde u te verpletteren. Dat is echter doodslag met de botte bijl. Dat valt teveel op.

In deze moderne tijd wordt dit daarom geraffineerder aangepakt. Men maakt van die bomen eerst magazines of hoe men die blaadjes ook noemt. Pas daarna en daarmee wordt u onder deze verkapte boom bedolven.

Men wil dat wij ons stuklezen!

U bent zich nergens van bewust? Dan volgt nu een stukje bewustwording, zoals dat in jargon heet.

Ga maar na: u bent lid van een ziekenfonds? Dan krijgt u van uw attente zorgverzekeraar 'Vast en Zeker' om de zoveel tijd een gezellig krantje in de bus. U heeft er niet om gevraagd, u wilde gewoon gedekt zijn tegen medisch onheil, maar nee: u moet en zal dat krantje krijgen en lezen tot u er hypochonder van wordt.

U heeft een creditcard? Nou, de Postbank doet daar een flitsend lifestyle magazine bij, inclusief kortingsbon voor één of ander kakkig kakkerlakkenrestaurant. U wilde alleen betalingsgemak, maar zo betalingsgemakkelijk komt u daar niet mee weg. Eerst lezen! En dan liefst gaan beleggen of een hypotheek nemen.

Natuurlijk wilt u te zijner tijd een beetje netjes onder de groene zoden. U wordt dus lid van een kraaienmarsenclub die dat met verdacht veel genoegen voor u regelt: een uitvaartcoöperatie of dito maatschappij.

Dat heeft u allemaal netjes voor mekaar. Denkt u.

Want tot uw laatste ademtocht zal men u uw sterfelijkheid inpeperen via een ingetogen periodiek. Zo'n blad heeft dan de voorzichtige naam 'Later...' of iets dergelijks.

Maar vooruit, geen zorgen voor de dag van morgen, eerst maar eens de kommer en kwel van het heden. U wordt lid van de vakbond. Dat zal die kapitalisten leren!

Het enige dat u beoogt: een sterke rechtspositie, centjes bij een staking en bijstand bij ontslag. Voor de rest zal die hele vakbond verder uw reet roesten, want als er één saai onderwerp is, is het wel het vakbondswezen.

Niks daarvan! Niet zo lamlendig. Immers, dáár hebben onze voorouders niet voor gestreden! Van de traditionele solidariteit is weinig meer over, dus is het toch niet teveel gevraagd wanneer u op z'n minst maandelijks dat bondsblad doorworstelt. Dat van mij draagt de naam Aaneen en de ongelezen jaargangen liggen in grote stapels in het berghok opeen.

Voor meer voorbeelden hoeft u alleen maar moedeloos in de krantenbak te kijken. Een mens kan tegenwoordig geen scheet meer laten of hij krijgt er wel een magazine bij. Nuttig om de stank weg te wapperen.

Begint het inmiddels te dagen? Men wil ons gewoon kapotmaken! Men wil dat wij ons stuklezen!

Is dit een complot of niet?

Tags: