« ei kwijt | Home | puckpauze »

 

Stuntvliegen

Dinsdag 12 Maart 2002 in categorie Milieu, flora, fauna

De kans dat er windmolens komen bij de Afsluitdijk wordt steeds kleiner. Men begint in te zien dat het geen gezicht is voor die zeehondjes op de Waddenzee. En eindelijk betreurt men het tevens dat de vogels zich te pletter vliegen tegen de wieken. Dat kan natuurlijk niet, dat rondspetterend vogelvlees en -bloed. Daar krijg je immers geen groene stroom van maar rode.

Overigens vind ik dat men zich ten aanzien van die vogels wel iets beter had mogen informeren. De veronderstelling dat zij zich onnozel en willoos door een honderd meter hoge gehaktmolen laten draaien is onjuist en een onderschatting van hun intelligentie. Vogels zijn niet dom. Het vergt heel wat slimheid om tijdens de trek de juiste route te vinden. De mens heeft daar kaarten en routeplanners voor nodig. Het vogelbeest niet.

In werkelijkheid gaat het heel anders. Daarom maar even een praktijkvoorbeeld. Kamerleden, let op: college moderne ornithologie!
Er vliegt een eskader vogels richting Scandinavië. U weet hoe dat gaat op lange reizen: met name de jongeren gaan zich vervelen, gaan klieren en elkaar een beetje zitten uitdagen. Elke afleiding is welkom.
En ja hoor, ineens doemt beneden de Afsluitdijk op. Normaal niks bijzonders, alleen een streep in het water. Maar hé: er is iets veranderd! Er staan molens op! Die waren er vorig jaar nog niet. Met draaiende wieken nog wel!

De ouderen vliegen door op de automatische piloot, maar het jonge gevleugelde volkje is direct alert.
"Cool hé! Zie je dat?"
"Ja, wat dacht je. Ik ben geen blinde vink!"
"Spannend wel. Durf jij tussen die draaidingen door te vliegen?"
"Huh, eitje!"
Direct wordt vol bravoure de duikvlucht ingezet.
En zo vallen er nu ook veel slachtoffers bij wedstrijdjes 'vliegtuigje inhalen'...

Niet alleen bij mensen heb je vreemde vogels

Tags: