rondslingerend in het brein (1)

Zaterdag 23 Februari 2002 in categorie Nog niet ingedeeld in categorie

Soms slingeren er nog wat van die gedachten in je brein rond, als kattebelletjes die je altijd weer ergens anders legt maar nooit opruimt of weggooit. Ik leg ze dus maar hier. Ben ik daar ook weer van af. Vandaag de eerste.

Ik voel altijd een zekere irritatie bij 'bekende mensen' die er nog iets 'naast' gaan doen. En iedereen gaat dat dan nog kritiekloos goed vinden ook. Tijd voor relativering.
Neem Jeroen Krabbé. Behalve acteren en regisseren is hij op zeker moment gaan schilderen. Prima, leuke hobby. Maar moet daar meteen belangrijk over worden gedaan met tentoonstellingen en zo?
Ik vind Krabbé persoonlijk een zeer inspirerende man. Ik mag heel graag naar hem luisteren. Maar alsjeblieft: doe in 't openbaar alleen waar je goed in bent.
Nog zo eentje: de ons letterlijk te vroeg ontvallen Herman Brood. Rockmuzikant. Punt. Geen schilder. Niet belangrijk over gaan doen. Zijn muziek: draaien. Zijn zeefdrukjes: laat maar waaien.

En nu hij weer: Wim de Bie. Televisiemaker. Ik mag hem graag, ik deel zijn opvattingen. Geweldig zoals hij zich terecht lekker kwaad kan maken over allerlei ongein in onze samenleving.
Maar sinds vorig jaar is hij het spoor een beetje bijster.
Hij begon een weblog. Iedereen zette hem direct in zijn/haar linklijstje. Kritiekloos. Want wees eens eerlijk: zelfde inhoud maar met de naam Barend de Bie erboven?
I rest my case.
En nu gaat Wim het webloggen zelfs professioneel aan-pakken, op de kruiwagen van de VPRO. Geen punt, maar ga dan niet allerlei taal uitslaan alsof je internet bijkans persoonlijk hebt uitgevonden.
Hij is gaan leren monteren, want het moet allemaal multimediaal, interactief. Hij gaat het vooralsnog een jaartje allemaal uitproberen.
Geen kinnesinne hoor, De Bie, maar: loop je niet een béétje achter? In 1994 (!) werd al 'VPRO's Digitale Gids' op CD uitgebracht met onder andere informatie over internet. "Waar was je, Wim?" zou Jaap de Hoop Scheffer zeggen.
Kortom beste en nog immer beminde Bie: begin bescheiden, zonder 'redacties' en omroepjongens/-meisjes.
In verzorgingshuis De Drie Hoven te Amsterdam hebben ze een leuke computerclub voor 50-plussers. Neem de 'bieslog muismatten' mee, vinden ze leuk.
Beter nog: ga televisie maken! Daar hebben we je voor aangenomen.

een Clichémannetje terug bij af