Laat dicht die brug!

Maandag 01 Juli 2013 in categorie Schandelijke taferelen

Vrijdag wilde de brug in de A1 over de Vecht niet meer dicht. De verkeersinformatie meldde dat 'de monteur onderweg was', maar niettemin ontstond er een totale verkeerschaos op de A1 en de aangrenzende snelwegen. Richting Amsterdam stonden automobilisten bijna twee uur in de file krampachtig hun plas op te houden.

In een land waar men al snel gaat rekenen hoeveel economische schade zoiets oplevert, is het eigenlijk niet meer van deze tijd dat scheepvaartverkeer bij bruggen altijd voorrang heeft op het autoverkeer. Heel ouderwets.

Het is dan altijd even spannend of de brug weer dicht wil.

De situatie komt vaker voor. In diverse snelwegen zitten bruggen. Uit mijn hoofd kan ik de A10 en de A6 (Ketelbrug) opnoemen.
Vooral bij de Ketelbrug wordt het verkeer regelmatig ernstig ontregeld doordat het zwartgeldjacht van een of andere patser net niet onder de brug door kan. Terwijl deze brug toch al behoorlijk hoog is, een mast van veertien meter kan nog, wist mijn buurman.

Geduldig wachten enkele honderden automobilisten elke keer tot ze een masttopje met een lullig wimpeltje door de brugopening zien schuiven. Meestal één enkel schip. Van een miljonair die waarschijnlijk alleen even een broodje gerookte paling wil gaan halen aan de andere kant van het IJsselmeer.

Tja, en dan is het dus altijd weer even spannend of die brug weer dicht wil. De Ketelbrug heeft op dat punt eveneens een bedenkelijke reputatie.
Het moet daarom anders. Kort de mast maar in. Koop maar een ander jacht. Ga maar buitengaats voor anker. Neem maar een andere hobby (kanoën schijnt ook heel leuk te zijn).
In elk geval: doe de brug hooguit op rustige tijden open. Wie zo nodig een groot jacht wil, offert z'n nachtrust maar een keertje op.

Voor de goede orde: zelf stond ik niet in die file.

Tags: