Ebooks zijn mooi, maar ook gedoe

Maandag 27 Augustus 2012 in categorie Technologie, Lezen, E-books

Op zich ben ik wel een liefhebber van boeken in elektronische vorm, de zogeheten ebooks. Je leest ze op een e-reader.
Ebooks hebben het voordeel dat je ze zonder noemenswaardig sjouwen in grote aantallen kunt meenemen op reis.
De populariteit van ebooks en e-readers neemt daardoor snel toe. Ook op tablets kunnen ebooks worden gelezen. Een mooie ontwikkeling.

Toch zijn er ook behoorlijk wat nadelen. Dat komt vooral door de lamlendigheid van de uitgevers. Die schijnen te denken dat het geld vanzelf wel binnenstroomt en dat ze met een minimum aan inspanning de maximale winst kunnen genereren.

Soms vergeet ik tijdens het lezen wat de titel van het boek was

Ten eerste is er de prijs. De prijs van een ebook is meestal slechts een paar euro lager dan het papieren origineel. Terwijl bij het ebook diverse kosten niet of nauwelijks aanwezig zijn: drukken, papier, distributie. Naar mijn idee kan de prijs van een ebook dus best de helft van een papieren exemplaar bedragen.

Klantonvriendelijk
Voorts is er de beveiliging. Om piraterij te voorkomen zijn de meeste commerciële ebooks voorzien van DRM (Digital Rights Management). Als gevolg daarvan moet de consument uiterst moeilijk gaan doen met programma's als Adobe Digital Editions om de boeken uiteindelijk op z'n ereader te krijgen. De gebruikersinterface van dat programma is een ramp en dikwijls werkt het ook niet goed. Zo heb ik bijvoorbeeld maar één computer waarop het programma daadwerkelijk 'ziet' dat mijn ereader is aangesloten. Het is dat ik handig ben met computers, de doorsnee gebruiker wordt gek. Ook moet je elk apparaat bij Adobe registreren, anders kun je je eigen boeken niet eens lezen. Kortom, zo ongeveer het summum van klantonvriendelijkheid.

Slordigheden
Een ander verbeterpunt bij de ebooks is de slordigheid waarmee uitgevers de tekst in het ebook plempen. Er zitten werkelijk ergerniswekkend veel typografische fouten in de tekst. Er wordt dikwijls geen enkele moeite gedaan om bijzondere tekens correct af te beelden. Zo las ik laatst het boek 'HhhH' van Laurent Binet. Daarin komen nogal wat Tsjechische woorden en namen voor, met allerlei speciale tekens die inherent zijn aan deze taal. In vele woorden staat daardoor alleen maar een simpel vraagteken. Heel slordig.

Gedoe
Ook wanneer het originele boek veel annotaties, verklarende woordenlijsten of referenties bevat ben je bij de ebook-versie de klos, want meestal staan die achterin het boek. Bij een gewoon boek doe je dan even een plakkertje achterin om er snel naartoe te bladeren. Bij een ebook is dat veel meer gedoe, dat je al snel achterwege laat.

Bij een 'echt' boek kijk ik nog wel eens tijdens het lezen op de achterflap waar het verhaal ook weer heen hoort te gaan. Bij een ebook kan dat nauwelijks. Soms vergeet ik zelfs tijdens het lezen wat de titel van het boek was.

Conclusie
Bovenstaand verhaal is bijna een pleidooi tégen het ebook en vóór het traditionele boek geworden. Niettemin heeft een ebook in potentie tal van voordelen. Al is het alleen maar het geringe gewicht en de mogelijkheid om bijvoorbeeld in het buitenland online nieuwe boeken bij te kopen als je op vakantie door je voorraad heen bent.

Veel uitgevers lijken momenteel nog voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Er moet veel verbeteren, anders knapt de doorsnee boekenliefhebber erop af. Er moet een meer consumentvriendelijke beveiliging komen dan DRM. De software voor communicatie tussen ereader en computer moet verbeteren. Er moet meer aandacht worden besteed aan correctie en typografie.
En de prijs moet significant omlaag. Ebooks bestaan nu toch al een paar jaar. Het is treurig dat er tot dusver nog zo weinig vooruitgang is geboekt op al deze gebieden.

Tags: