Een volkomen terechte boete!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 19 November 2011 in categorie Amsterdam Centraal

Ik kreeg een bon van het immer alerte politiekorps van Heerenveen. Geheel terecht. Ik had met mijn auto 4 kilometer te hard gereden, 54 waar ik 50 mocht.
Inclusief 6 euro administratiekosten bedroeg de boete 28 euro.
Kijk, dát noem ik tenminste handhaven!

Niet dat lamlendige gedoe zoals in Amsterdam altijd. Mijn straat is een 30-kilometerzone. Daar scheuren de auto's en de stadsbus rustig met 60 of harder doorheen.
Daarvoor heeft stadsdeelwethouder Paulus de Wilt indertijd nog een prachtige meetpaal met smiley neergezet. Dat scheelt toch weer een stukje handhavingsarbeid voor de politie.

Het geslapjanus met snorfietsen

Of neem dat geslapjanus met die snorfietsen. De constructiesnelheid mag wettelijk niet meer dan maximaal 25 km/u bedragen. Bij een rollerbanktest krijg je pas een bekeuring als hij harder kan dan 39 km/u. Daar wordt even massaal als gretig misbruik van gemaakt.

In Amsterdam ontstond hierdoor een bizarre discussie. Fietsers hebben last van veel te hard scheurende snorfietsen op het fietspad. Daarom gingen er stemmen op om de snorfiets maar op de rijweg te laten rijden. Maar dat gaat niet door, want 25 kilometer tussen de auto's is te langzaam en dus te gevaarlijk. En zo klungelen politiek en politie voort in Amsterdam.

Nee, dan de Friezen. Die weten hoe je die dingen aanpakt. Gewoon er bovenop zitten, niet fierljeppen of skûtsjesilen met de verkeerswet, gewoon: regels zijn regels, vijftig is vijftig.
In Heerenveen hebben ze dat goed begrepen.
Eigenlijk had ik nog een tientje fooi moeten overmaken.

Tags: