Ga toch lopen!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 16 Augustus 2011 in categorie Amsterdam Centraal

Ik lees deze week dat wanneer de plannen van VVD-minister Melanie Schulz van Haegen doorgaan, ons openbaar vervoer straks 14 tot 20 procent duurder wordt. Ook verdwijnt twee derde van alle buslijnen. Je moet dan een half uur lopen voor de dichtstbijzijnde bushalte.

Er moet en zal bezuinigd worden. Enerzijds door het OV aan te besteden, anderzijds door het OV flink uit te kleden en duurder te maken.

Misschien kan de minister wat winstjes bij de banken afromen

Gek is dat, maar ik heb als brave burger nu helemaal niet het gevoel dat ik deze straf over mijzelf heb afgeroepen. Ik heb altijd keurig mijn belasting betaald, ik rijd nooit zwart en ik leef niet boven mijn stand. En daarin zal ik absoluut de enige niet zijn. Hier wordt iets op ons afgewenteld waaraan wij part noch deel hebben. Misschien kan de minister dus eens wat winstjes bij de banken gaan afromen, dan heeft ze die benodigde 200 miljoen zó bij elkaar.

Boycot.
Dat laatste gaat natuurlijk niet gebeuren. Dus rest ons als burger alleen nog maar het middel van lijdelijk verzet. Van boycot.
Vanaf 2013 gaan wij allemaal zo min mogelijk met het openbaar vervoer. Wij gaan gewoon lopen of fietsen. Want als ik een half uur moet lopen naar de dichtsbijzijnde bushalte, ben ik er al bijna. Wij zullen de stad overstromen met langzaam verkeer. Bovendien pesten wij daarmee de private vervoerder die de aanbesteding heeft gewonnen de stad uit. Hier valt niets meer te verdienen. Kijk, dát is marktwerking op zijn best natuurlijk.

Goed te doen.
Ik weet uit ervaring dat lopen naar je bestemming binnen deze relatief kleine stad goed te doen is. Zeker na enige oefening. Van mijn huis aan de Sloterplas naar het Rokin is het bijvoorbeeld exact vijf kwartier. Gewoon op je gemak, onderweg kun je af en toe nog wat etalages bekijken en je geniet meer van hetgeen deze mooie stad te bieden heeft aan architectonisch schoonheid. Lopen of fietsen past ook prima in het concept van de onthaasting.

Wapenen
Best kans dat u nu denkt: Ja, hoor eens, zo'n wandeling gaat me veel te lang duren, daar heb ik geen tijd voor! Nou wacht dan maar af tot 2013. Wanneer u een paar kilometer naar een halte moet lopen en daar nog eens een half uur moet wachten. Dan gaat u al snel liever lopen.
En het bespaarde geld kunt u dan toch weer mooi gebruiken om u te wapenen tegen het effect van de volgende bezuiniging die u tegen die tijd voor uw kiezen krijgt.

Tags: