Een Orson Welles gevoel

Donderdag 29 Juli 2010 in categorie Beeld en Geluid

Gisteren dacht ik even een rustig avondwandelingetje te maken. Verbijsterd keek in naar de lucht, waarin de ondergaande zon ook nog eens bizarre lichtlijnen tussen dreigende buienwolken aan de horizon tekende.
De hemel was bezaaid met heteluchtballonnen, die op verschillende hoogten zwijgend over de het meer en de weilanden dreven.

2010-07/ballondagen01.jpg

Klik voor vergroting

Het was een surrealistisch gezicht, het leek een invasie van buitenaardse wezens. Ik kreeg een Orson Welles gevoel. Auto's stopten langs de kant van de weg.

Ik had gelukkig mijn fototoestel bij me.

Het bleek de eerste dag van de Friese Ballondagen. Had ik even niet bijgehouden en dan word je toch een beetje overvallen door zoiets.
Er waren 125 ballonnen opgestegen. In elke ballon was ook een gratis plaatsje vrijgemaakt voor iemand met een spierziekte. Want tegenwoordig kan geen enkel evenement nog zonder goed doel door het leven, zo lijkt het.

2010-07/ballondagen02.jpg

Klik voor vergroting

Of de landing nu zo fijn is voor mensen met een spierziekte, vraag ik mij af
Wanneer je pakweg vijftig meter in een bonkend mandje door een weiland wordt gesleurd lijkt me dat sowieso al geen pretje. Laat staan als je jezelf niet meer zo goed kunt vasthouden.

Maar misschien zie ik het te somber. Nog een maand lang blauwe plekken en kneuzingen hebben maakt die ballonvaart waarschijnlijk juist tot een onvergetelijke gebeurtenis. Het heeft tenslotte ook iets heroïsch.

2010-07/ballondagen04.jpg

Klik voor vergroting

 ballondagen03  ballondagen05  ballondagen06  ballondagen07  ballondagen08 

Extra: Panoramafoto om een goede indruk te krijgen van het surrealistisch effect.

2010-07/panorama-friese-ballondagen.jpg

Klik voor vergroting

Tags: