De koningin op Facebook

Zondag 03 Januari 2010 in categorie Elders gepubliceerd

Laat ik beginnen met u allen een gelukkig 2010 te wensen, al heb ik niet de illusie dat uw jaar daar ook maar een greintje beter van wordt. Zoveel invloed heb ik helaas niet.
Als ik die wél had, wist ik het wel.

Ik zou bijvoorbeeld pleiten voor een verplichte bijscholingscursus internet en sociale media voor ons voltallig koninklijk huis.
Het is toch godgeklaagd dat mensen met een dergelijk riant staatsinkomen niet even de moeite nemen om zichzelf bij te spijkeren op dat gebied.
Dit naar aanleiding van de kersttoespraak van onze majesteit.
Hierover is al een hoop gezegd, maar voor wie hem heeft gemist: de koningin vond dat mensen teveel communiceerden via korte boodschapjes. Dit zou het 'wij-gevoel' ondermijnen en leiden tot een leeg bestaan. Met virtuele ontmoetingen was die leegte niet te vullen volgens haar.

Heeft de vorstin een computer? Heeft de koningin een iPhone?

Had Maxime Verhagen nu niet even bij haar langs kunnen gaan om te laten zien hoe geinig dat twitteren werkt? En dat hij daardoor een stuk dichter bij het volk kwam te staan?
Maar misschien voelt onze koningin daar juist helemaal niets voor, dichter bij het volk staan.

Nu ik er zo over nadenk word ik best nieuwsgierig naar de mate waarin Beatrix de moderne ontwikkelingen heeft bijgehouden.
Heeft de vorstin een computer? Heeft de koningin een iPhone?

Wanneer andere bekende Nederlanders te vinden zijn op Schoolbank, Hyves, Facebook of LinkedIn, waarom onze koningin dan niet? Sterker nog, onze hele regering (waarvan tenslotte ook de koningin deel uitmaakt) zou verplicht op Facebook moeten zitten! Op die manier gaan politiek en monarchie weer <i>leven </i>voor het volk!

Ik zie dat wel werken! Balkenende zet een ideetje voor zijn beleid op Facebook. Beatrix hoeft alleen maar aan te klikken: 'Vind ik leuk!'.
Dat laatste kan ik me overigens nauwelijks voorstellen, maar ik wil alleen maar even het principe illustreren.

Waarom twittert zij blijkbaar niet? Zou het niet ontzettend ontwapenend zijn wanneer Beatrix op Prinsjesdag vanuit de gouden koets haar indrukken twittert?
"Ben er bijna. Moet direct eerst plassen. #prinsjesdag"

U zult inmiddels met mij eens zijn dat sociale media, mits goed geïmplementeerd, onze staatkundige verhoudingen ingrijpend kunnen veranderen.

Geschreven voor weblogmagazine about:blank.

Tags: