Treurig broodbeleg

Zondag 15 Maart 2009 in categorie Persoonlijke notities

Het meest treurige broodbeleg dat ooit is uitgevonden is toch wel cocosbrood. Dat schrijf ik niet fout, want zo staat het op de verpakking: cocosbrood. Terwijl het 'kokosbrood' moet zijn. Volgens de lijst met ingrediënten zit er dan ook netjes 'kokos' in het 'cocosbrood'.
Zeg nu zelf, begint dat al niet treurig? En dan heb je er nog geen hap van gegeten!
Echt van dat crisisbroodbeleg!
Ik trof het aan in het keukenkastje van mijn ouders, waar het door mijn zuster was neergelegd. Waarschijnlijk uit wraak, want als kind hadden wij veel te lijden onder armeluisbroodbeleg als rinse appelstroop, gestampte muisjes en dus dat kokosbrood.
'Nu kunnen jullie zelf eens proeven wat wij hebben moeten doormaken', zal mijn zuster hebben gedacht.

Reden om er geen hap van te nemen...

Kokosbrood kenmerkt zich door hele foute zuurstokkleuren. Ja, tegenwoordig claimen ze het gebruik van volkomen natuurlijke kleur- en smaakstoffen, maar vroeger deden ze niet zo biologisch moeilijk. Onderweg naar het Gooi zagen wij altijd het kenmerkende torentje van de Chemische Fabriek Naarden en dat stond er niet voor niets. Daar kwamen al die geur-, kleur- en smaakstoffen vandaan.

Als aanbeveling staat er op de verpakking dat er maar liefst 23% dextrose in zit. Voor mij een reden om er geen hap van te nemen, want van zoveel druivensuiker gaat een mens alleen maar stuiteren. En je alvleesklier doe je volgens mij ook geen plezier met suikers die direct in je bloedbaan belanden.
Nee, het is misschien even doorbijten, maar ik als ik zo nodig kokosbrood wil, doe ik voortaan wel gewoon een kokosnoot op brood.

En dan nog dit:
Op Eeuwig Weekend mijn audiocolumn over de boekenweek. Binnenkort ook wel hier te beluisteren.

Tags: