Zelfkritiek

Zondag 02 Maart 2008 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Ik was gisteren enigszins terneergeslagen. Ik had het niet gered tot de shortlist van 'best geschreven weblogs' bij de Dutch Bloggies. Op zichzelf is dat geen reden tot droefenis, maar eerder het feit dat het ook naar mijn eigen maatstaven wel terecht was.

Onbedoeld had de jury dus een juiste beslissing genomen. Ik zeg onbedoeld, want ach, weet zo'n jury veel. Zo'n mannetje/vrouwtje kijkt hooguit een halve minuut naar je weblog en gaat dan weer naar de volgende. Uiteindelijk worden er dan keuzes gemaakt waar je je als jury geen buil aan kunt vallen, zoals Martin Bril en Wim de Bie, want er is elk jaar al herrie genoeg in die tent van de bloggies. De andere kandidaten zijn nauwelijks geschreven, laat staan 'best geschreven'. Behalve de enige echt verdedigbare keus in het lijst van best geschreven weblogs, namelijk Bijzinnen. Maar ik dwaal af naar bijzaken. Ik zou mijzelf bij dergelijke oppervlakkige beschouwing ook niet gekozen hebben. Het is de laatste tijd toch een beetje teveel Wilders, Peter R. en andere waan van de dag. Dit moet dus leiden tot kritische zelfreflectie. Het roer moet om.

Maar wat is wijsheid? Moet ik mij meer richten op de smurfen van deze samenleving? Dampende seksverhalen? Kommer en kwel bij de kassa? Recepten voor Siberische diepvriesmaaltijden? Volkenkundige verhandelingen over Rottumerplaat? Literatuur van laag allooi maar hoge pretentie? Het schiet allemaal niet op.
Hoog tijd voor intern beraad en vroeger naar bed.

Tags: