vlaggen en volksliederen

Maandag 23 Juli 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Wat is dat toch een gedoe met al die vlaggen en volksliederen! Vandaag lees ik in de krant over twee verschillende incidenten op dat gebied. Tijdens de Koninkrijksspelen in Den Haag zat de Antilliaanse vlag ondersteboven op de shirtjes. Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Nederland en de Antillen werd het Arubaanse en dus verkeerde volkslied gespeeld.

Elders in Europa meende de Belgische formateur Yves Leterme dat de tekst van de Brabançonne, het Belgische volkslied, als volgt luidde: ‘Allons allons de la patrie, le jour de gloire est arrivé...’
Nou, die dag van de glorie was helemáál niet aangebroken voor Leterme, want dit was dus (min of meer) de tekst van het Franse volkslied. Verontwaardiging alom. Pas op voor leedvermaak, want het merendeel der Nederlanders kent eveneens het eigen volkslied niet. Nog minder bekend is dat ook elke provincie een volkslied heeft, dus laten voorzingen heeft dan al helemáál geen zin. Behalve bij de Friezen. Bij elke thuiswedstrijd van FC Heerenveen klinkt het Friese volkslied. 'Frysk bloed tsjoch op!' of zoiets... Het staat allemaal beschreven op de Wilhelmus Site. Daar kunt u al onze volksliederen uit uw hoofd leren.

Praktischer lijkt mij echter dat vlaggen en volksliederen gewoon worden afgeschaft. Voor de hele wereld gewoon één vlag en één volkslied. Als vlag een geruite theedoek van de Hema, als volkslied de meezinger 'Heb je even voor mij?' van Frans Bauer. Dan gaat de lol er vanzelf wel af.

Tags: