de boerka als emancipatiemiddel

Donderdag 12 Juli 2007 in categorie Politiek & Maatschappij, Religie

Hè, verdorie nogantoe! Met die Wilders kun je nou nooit eens rustig vakantie houden! Nu wil meneer weer een boerkaverbod. En dan ben ik natuurlijk weer genoodzaakt om daar aandacht aan te besteden. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar omdat het van Wilders komt kan dat wetsvoorstel van hem nooit zuivere koffie zijn. En het blijft de gemoederen bezighouden, dus ik zal me wel weer opofferen.
Volgens de Volkskrant vindt de PVV de boerka en de nikab een uiting van afwijzing van de Westerse kernwaarden, een veiligheidsrisico en een belemmering van de emancipatie en integratie van vrouwen.

Nu dacht ik juist dat het tot de Westerse kernwaarden behoorde dat iedereen mag aantrekken wat hij of zij wil. Daardoor staat het mannen vrij om bijvoorbeeld massaal baseballpetjes achterstevoren op hun kop te zetten, zich tijdens voetbalkampioenschappen uit te dossen met oranje pruiken, de meest foute stropdassen om te knopen (elke stropdas is au fond een veiligheidsrisico), hun haar op z'n Limburgs te blonderen, lullige bermudashorts aan te trekken en de door vrouwen algemeen verafschuwde witte sokken te dragen, liefst nog in sandalen. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is rijden ze in deze tijd van het jaar ook nog rond in van die verwijfde strakke wielerpakjes op racefietsjes.

Vrouwen mogen zich op hun beurt te buiten gaan aan allerlei kleding die door menigeen beschouwd zal worden als een 'belemmering van de emancipatie', zoals het uitdagend opgestuwde decolleté, het naveltruitje, op het strand de microbikini en in de winkelstraat de heupbroek die het begin van schaamstreek en bilspleet onthult, liefst geaccentueerd door een wellustige string.
Daarnaast bestaan voor beide seksen natuurlijk nog door groepsdruk afgedwongen vormen van zelfverminking, zoals tatoeages en piercings.

Ik vind het allemaal prachtig. Ik kan er niet genoeg naar kijken. De boerka en de nikab neem ik voor lief, want die zijn juist goed voor de contrastwerking. Weliswaar is de boerka een volstrekt belachelijke en middeleeuwse klederdracht, maar als we dáár over gaan zeuren weet ik over bijvoorbeeld het uiterlijk van onze eigen vrouwelijke politici óók nog wel wat op te merken.

Het valt mij namelijk op dat veel dames in de politiek er zo geforceerd sexy bijlopen. Om van te gruwen. Bijna van die tippelzonetypes. Dit zal wel een vrouwonvriendelijke opmerking zijn, maar die maak ik dan maar in het nationaal belang.
Menigmaal lopen mij de rillingen over de rug bij het zien van de uitdagende decolletés die slechts futloze hangtietjes doen vermoeden, bleke spillebeentjes op hoge hakjes, felrood gestifte lippen rond een grafzerkgebit, fleurige sjaaltjes ter camouflage van de kippennek en dan meestal ook nog armetierige, platgezeten vergaderbilletjes. Van die Guusje ter Horst types, zeg maar.

Een boerka zou in zulke gevallen het overwegen waard zijn, al is het maar uit esthetisch oogpunt, om de uiterlijke verloedering binnen ons politieke bestel enigszins binnen de perken te houden. Het menselijk verval is nu eenmaal onafwendbaar, dus ga niet doen of er niks aan de hand is.
O ja, het genadeloos oordeel over de mannelijke politici laat ik uiteraard graag aan de dames over.

Als we zo nodig iets tegen die boerka willen doen, zou ik het volgende willen voorstellen. Aan het dragen van een boerka zou ik een kledingverplichting voor de echtgenoot van de betreffende vrouw willen koppelen. Hij moet gaan rondlopen in een strak schaatspakje waarvan de billen en tepelzones zijn ontbloot. Baard en snor moeten oranje worden geverfd om daarmee de verbondenheid aan ons koningshuis uit te drukken. Op nationale feestdagen dient hij een besneden stokbrood uit zijn gulp te dragen, met in de top een kaasvlaggetje plus wimpel. Dit kaasvlaggetje moet op vier mei halfstok hangen.

Moet u eens kijken wat een enorme vlucht die emancipatie en integratie van moslimdames daarna ineens gaat nemen!
Dus Wilders: doe er je voordeel mee!

En dan nog dit:
Het Radiolog bij VPRO's De Avonden is de komende weken op de donderdag te beluisteren in plaats van de woensdag. De dag na uitzending komen de afleveringen online te staan onder 'verbal jam op de radio' (zie rechterkolom).

Tags: