de palestijnse staat is nog ver weg

Zaterdag 16 Juni 2007 in categorie Op reis

De afgelopen week trokken in de journaals over de hele wereld de beelden voorbij van de bloedige machtsovername door Hamas in de Gazastrook. Er zijn nu twee verschillende Palestina's, eentje op de Westoever en eentje in de Gazastrook. Israël lacht waarschijnlijk in z'n vuistje, want zolang de Palestijnen onderling vechten is er minder aandacht voor de Israëlische vijand.
De Palestijnen hebben recht op hun eigen staat. Israël moet weg uit de bezette gebieden en ophouden de mensenrechten van Palestijnen te schenden. Daar zijn al mijn vrienden in Israël het over eens. Dat zijn dan ook progressieve vrienden.

Maar recht hebben op een eigen staat en er eentje kunnen besturen zijn twee verschillende dingen. De afgelopen decennia hebben de Palestijnse machthebbers op dit gebied weinig veelbelovends laten zien. Machtswellust en corruptie voerden de boventoon. Uiteraard is dat hun eigen zaak en moeten buitenstaanders in principe niet willen beoordelen of ze er wel of niet aan toe zijn. Maar soms moet je ook realistisch durven zijn. De recente beelden uit Gaza tonen genadeloos aan: ze zijn er niet aan toe. Hier worden alleen maar gewone, onschuldige Palestijnse burgers het slachtoffer van. Wanneer de Hamas, de partij die zich het sterkst beroept op de rechte leer van de Islam, gewapenderhand de macht grijpt in de Gazastrook en daarbij zelfs niet schroomt om moslimbroeders op straat standrechtelijk te executeren, dan valt het masker af. Moslims mogen elkaar niet doden, maar als het zo uitkomt wordt de Koran kennelijk aan de laars gelapt. Wat overblijft is dezelfde ordinaire machtshonger die hun tegenstanders verweten wordt.

Een paar jaar geleden liep ik door de moderne straten van Tel Aviv en zag de ingewikkelde, westerse infrastructuur. Ik stelde mij toen al de hypothetische vraag: stel dat de Palestijnen hun zin kregen en dit alles moesten overnemen? Als nuchtere Hollander moest ik vaststellen dat het niet zou werken. Alles zou binnen tien jaar tot chaos, puinhoop en barbarij vervallen.
Helaas wil het in Gaza en op de Westoever ook niet lukken, daar zorgt Israël wel voor. Maar wie denkt dat het zonder de onderdrukking van Israël beter zou gaan met de Palestijnen, is naïef. Want ook de andere buren hebben grote regionale belangen. En daaronder valt uitdrukkelijk niet een welvarende, onafhankelijke Palestijnse staat. Die komt binnen de kortste keren onder controle te staan van Iran, Jordanië of Syrië.
Daar kan de Libanese regering helaas van meepraten.

Tags: