Troonopvolging

Donderdag 03 Mei 2007 in categorie Royalty

Dit item is uitgezonden in het Radiolog van VPRO's De Avonden en staat inmiddels ook online onder 'verbal jam op de radio' (zie rechterkolom).

De afgelopen week zat vol Oranjedrukte. Ik houd daar niet zo van, dus ik heb de wijk genomen naar mijn buitenhuis op het Friese platteland. Daar is het tenminste rustig. Ik moet dan altijd denken aan de beroemde woorden van Herman Finkers: Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen. Nou, op mijn dorp in Friesland is dat nog stukken beter. Daar hebben ze zelfs geen stoplichten. Alleen een pittoreske brug die af en toe open en dicht gaat. De brug is de hangplek voor wat oude mannetjes, die de langsvarende plezierjachten van commentaar voorzien.

Het Koninginnedagspektakel op ons dorp beperkte zich tot het hoogst noodzakelijke. Men hing de vlag uit. Een klein groepje kinderen in de nieuwbouwwijk verderop trok vanuit het dorpshuis langs verschillende lullige spelactiviteiten onder leiding van wat ouders. Zo zat op een verlaten straathoek een eenzame buurtvader onderuitgezakt naast een kromgetrokken sjoelbak te wachten tot de kleintjes langskwamen. Ondertussen dronk hij uit verveling maar een krat bier leeg, waardoor de stemming er toch nog een beetje in bleef. Eindelijk kwamen de kinderen de hoek om en renden enthousiast op de sjoelbak af. Maar uitgerekend op dat moment stond de buurtvader tegen een nabijgelegen schutting zn volle blaas af te wateren. Zul je altijd zien.De brave plattelandskinderen bleven beleefd wachten tot hij klaar was. Kom daar in de grote stad eens om!

Het meest interessante aan deze Oranjeweek vond ik nog het gespeculeer over het moment waarop Willem-Alexander zijn moeder zal opvolgen. Over het algemeen gokt men op het jaar 2008. Vrijdagavond zond de NOS een documentaire uit over de kroonprins. Officieel ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag, maar misschien stiekem ook wel om de geesten rijp te maken voor een troonsopvolging. Dat schijnt gelukt te zijn, want driekwart van het volk verlangt al naar dat moment. Willem-Alexander is er helemaal klaar voor, vinden ze.
Dan hebben ze vast vorige week de Groene Amsterdammer niet gelezen, want dat stelletje republikeinen daar meent te weten dat er in de Amerikaanse CIA-archieven zeer belastende documenten liggen die de Oranjes hevig in opspraak kunnen brengen. Die documenten worden in 2008 openbaar, dus dat komt dan goed uit.

Zelf heb ik wel wat twijfels over de toekomstige koning. Historisch gezien hebben we namelijk minder goede ervaringen met mannen op de troon. Ga maar na. Door koning Willem de Eerste zijn we België kwijtgeraakt, al zullen sommigen dit achteraf als een mazzeltje beschouwen. Zijn zoon Willem de Tweede heulde met de zogeheten rattachisten, Walloniërs die aansluiting zochten bij Frankrijk. Strikt genomen was hij dus eigenlijk een landverrader.
Willem de Derde, ook een Willem-Alexander, bijgenaamd koning Gorilla vanwege zijn brute gedrag, was een notoire vreemdganger en een syfilislijder. Hij probeerde stiekem het groothertogdom Luxemburg aan Frankrijk te verpatsen.
Pas toen koningin Emma de troon besteeg keerde de waardigheid in ons vorstenhuis enigszins terug.

Kunnen wij deze klus dus wel aan een man overlaten? Moeten we het karwei niet openbaar aanbesteden binnen de Europese Unie? Want wanneer Eurocommissaris Neelie Kroes onze nieuwbakken koning onmiddellijk na zijn aantreden in de nek springt wegens concurrentievervalsing, hebben we al dadelijk een constitutionele crisis.
Zelf heb ik ook nog wel een paar puntjes. Laat Zijne Koninklijke Hoogheid bijvoorbeeld eerst maar eens voordoen of hij bepaalde essentiële zinnen met voldoende X-factor over het voetlicht weet te brengen. Ik denk hierbij aan: Landgenoten! en Leden van de Staten-Generaal. En niet te vergeten de Juliana-klassieker: Het was hártverwarmend!

In mijn dorp in Friesland zijn de sjoelbakken weer naar zolder verdwenen. Onder de oude baasjes bij de brug mijmert hooguit de fanatiekste oranjeklant van het stel nog na over Koninginnedag. Hij vraagt of we dan straks een Koningsdag krijgen. Een antwoord blijft uit, de aandacht en de blikken zijn op het water gericht. Want net op dat moment vaart er een royaal gevulde bikini langs. En die actualiteit gaat natuurlijk boven allerlei koningskwesties.

Tags: