magnetron kan familiedrama voorkomen

Dinsdag 13 Maart 2007 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Een tijdje geleden ontwikkelde het Amerikaanse Pentagon een microgolfwapen om lastige demonstranten te kunnen wegjagen. Dit zogeheten 'Active Denial System' (ADS) zendt net als een magnetron microgolven uit. Op de huid van het menselijk doel veroorzaken die een dusdanige onverdraaglijke hitte, dat het slachtoffer gedwongen is van de plek weg te vluchten. Naast de inzet tegen vervelend gepeupel beschouwt het Pentagon dit niet-dodelijke wapen als een prima middel ter bescherming van kerncentrales en andere strategische installaties.

Het apparaat is inmiddels dusdanig in omvang verkleind, dat het volgens mij ook voor menslievende doeleinden kan worden ingezet. Dat is altijd beter. Toegegeven, ik ben natuurlijk maar een leek, maar misschien is het een idee voor TNO om dat eens fijn nader uit te werken. Ik zal de Willie Wortels van ons land hieronder een voorzet geven. Gisteren stapte in Haarlemmerliede een jonge vader met zijn twee kleine zoontjes de overweg op en bleef daar staan tot de trein over ze heen reed. Eén van de jongetjes had volgens een ooggetuige nog tegengesparteld. Het enige dat een machinist in zo'n geval kan doen is toeteren. Tegen beter weten in.
Een remedie tegen deze machteloosheid zou kunnen zijn dat we op de kop van elke locomotief een ADS monteren. In plaats van toeteren kan de machinist dan het microgolfwapen in werking stellen wanneer hij in de verte iemand op de overweg ziet staan. Het is onmogelijk om dit wapen te trotseren, het slachtoffer móet weg van die plaats. Het is maar een ideetje en beter dan niks.

Voorafgaand aan de zelfmoord op de overweg had de man zijn schoonmoeder doodgestoken. Daar moet ik dus ook nog iets effectiefs tegen verzinnen. Maar gezien de vele grappen over schoonmoeders is daar misschien wat minder maatschappelijk draagvlak voor...

Tags: