de gratis knuffel

Dinsdag 24 Oktober 2006 in categorie Beeld en Geluid

Ik ben nu al meerdere filmpjes op internet tegengekomen waarin mensen door de openbare ruimte drentelen met een bord waarop staat: 'Free Hugs!' De bedoeling is dat voorbijgangers zich eventjes gratis laten knuffelen door de persoon met het bord. Van New York tot Tel Aviv (via Tokio) loopt men te leuren met Free Hugs. Ik vermoed dat deze mensen een chronisch aandachtstekort hebben. Nooit liefde krijgen. Er is dus een gat in de markt voor de knuffelbeer met een 'Free Hugs'-tekst op zijn guitige T-shirtje geborduurd. Of zou de Free Hugs campagne een bescheiden bijdrage aan de wereldvrede zijn? Dat moet toch beter kunnen! Want vrijblijvend met zo'n bordje op een willekeurig plein banjeren kan iedereen. Wanneer je werkelijk betrokken bent bij de wereldvrede ga je meteen in de frontlinie staan. Je stelt je op tussen de Hezbollah en de Israëlische kanonnen en heft je bord omhoog. Free hugs! Je reist naar Bagdad en steekt je bord glimlachend door het raam van een Toyota pickup vol explosieven. Free hugs! Op Al Jazeera zien we dan later nog een spaander in de goot liggen met het woordje 'hug'. Zó maak je een statement!

En zeg nu niet dat dit allemaal veel te riskant is. Immers, in een willekeurige stad als Amsterdam kan er óók van alles fout gaan. Posteer je met je bord op de brug over de Prinsengracht tijdens de Gay Parade. Free hugs! Zie dán nog maar eens je grenzen aan te geven! Maak een gezellig rondje over de huishoudbeurs. Daar tref je net drie autobussen met zwaarlijvige plattelandsvrouwen. Die lusten je rauw met je free hugs. Geloof me, dan ga je écht naar Bagdad verlangen.

Nee, die Free Hugs zijn volgens mij een kansloos signaal. Anders hadden onze jongens in Uruzgan wel van die borden meegekregen van minister Kamp. Lekker huggen onder de burka.NB: lezers van de Email Editie kunnen deze video alleen bekijken via de site.

Tags: