een kop op een krukkie

Vrijdag 29 September 2006 in categorie Religie

Er was deze week gedoe over het niet doorgaan van de Mozartopera Idomeneo in Duitsland. In dit muziekdrama werden de afgehakte hoofden van Jezus, Mohammed, Boeddha en Poseidon getoond. Met name het hoofd van Mohammed was hier natuurlijk weer het struikelblok. Dat zou wel weer eens terroristische acties van beledigde moslims kunnen oproepen. En dus paste intendant Kirsten Harms zelfcensuur toe door het stuk voorlopig van het reportoire te halen.

Zelf vind ik het wel een geniaal initiatief van de oude Mozart om wat bobo's uit de verschillende wereldreligies een kopje kleiner te maken. Dat had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren. Misschien hadden de Twin Towers dan nog overeind gestaan. En al die uitzinnig gekwetste menigten in het nieuws worden zo langzamerhand ook wat vermoeiend. Ik pleit ervoor om de Bijbel terstond uit de handel te nemen. Met name het Nieuwe Testament. Dat boek is een regelrechte belediging voor alle christenen! Daarin wordt Jezus aan het kruis gespijkerd en nota bene naakt voor het gepeupel tentoongesteld! Als ik gelovig was zou ik mij daardoor uitermate gekwetst voelen. Ook al die schilderijen met Tinus aan de Rekstok moeten uit de musea worden verwijderd. Het zijn feitelijk beledigende cartoons van Gods Zoon, die met een doornenkroon op wordt bespot door het volk.

Inmiddels overweegt Kirsten Harms de omstreden opera in een later stadium alsnog op het programma te zetten. Waarschijnlijk in het volgende millennium, wanneer de grote wereldgodsdiensten de oertijd zijn ontgroeid.

Tags: