Het domste jongetje

Vrijdag 24 Maart 2006 in categorie Opinie, Politiek & Maatschappij

Alfred NobelDe regering blijft oostindisch doof voor de klacht van universiteiten dat de toestroom van buitenlandse studenten ernstig wordt belemmerd door de trage en dure toelatingsprocedures van Nederland. Ons land heeft op dat gebied een zeer slecht imago, zeggen de belangenorganisaties van universiteiten en studenten in de Volkskrant.

Staatssecretaris Mark Rutte vindt dat het allemaal wel meevalt. Hij komt met een flauw verhaal dat zich in het verleden veel Chinese studenten aanmeldden die slecht Engels spraken. Ach, gut! Konden ze soms de 'r' niet zeggen?
Nee, Rutte wil alleen de besten. Dat criterium zouden ze voor staatssecretarissen ook eens moeten hanteren.

Nederlandse academici trekken naar het buitenland

De bureaucratische blokkades voor buitenlandse studenten zijn geen probleem van vandaag of gisteren. Al een jaar geleden schreef ik hier over onze 'domheidseconomie'. Tijd genoeg voor de betrokken ministeries om hier flink verbetering in aan te brengen. Maar nee, men heeft het erbij laten zitten.

Bij de opening van het academisch jaar 2003 was reeds volop gemopper te horen dat Europese universiteiten de concurrentieslag met Amerikaanse universiteiten op bijna alle fronten verloren. Zeven van de tien Nobelprijzen worden door Amerikanen in de wacht gesleept.

Er is tevens een flinke 'braindrain' gaande van Nederlanse academici naar het buitenland. Ze vinden hier geen werk, ondanks de voortdurende verzekering van werkgevers dat ze om deze mensen zitten te springen.

Nog onlangs waren er op Europees niveau grote woorden van Barrosso over het opzetten van een Europees Instituut voor Technologie (EIT), dat 'er op gericht is mondiaal de meest getalenteerde studenten, onderzoekers en kader aan te trekken'.

Behalve het braafste jongetje van de klas dreigt Nederland nu ook het domste jongetje van de klas te worden. Dat wordt zittenblijven.

Tags: