Rutte is kansloos

Vrijdag 10 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Het was een week vol VVD. Te vol. Je krijgt er de neiging van om over begraafplaatsen te gaan schrijven. Waarom weet ik niet. Dat voelt zo.
Na het overhaaste vertrek van Jozias van Aartsen werd de jonge Mark Rutte naarvoren geschoven om de nieuwe lijsttrekker en misschien wel leider van de VVD te worden. Althans, dat mag hij gaan proberen. De VVD wil z'n eigen Wouter Bos. Het wachten is op een taxatie van Mark z'n kontje.

Die jongen gaat het nog moeilijk krijgen aan de top van de VVD. Want anders dan bij de Partij van de Arbeid hebben de oude dinosaurussen binnen de VVD veel meer de neiging om zich met de koers van de partij te bemoeien en publiekelijk de fractievoorzitter voor de voeten te lopen. En anders hebben ze wel gezorgd voor een kloon in de fractie om de jonge hond strak aan de lijn te houden. Zoals Hans van Baalen, de herziene stripuitgave van Hans Wiegel. Hij ging voor Mark direct een brave stropdas kopen. Want zo'n links decolleté, dat kon natuurlijk niet.

Mark Rutte, die past gewoon niet werkelijk bij de VVD. Hij is veeleer D66, maar dat weet hij zelf nog niet. Hans van Baalen wacht af. Hij laat eerst Mark zijn tanden stukbijten op de fossiele achterban en grijpt dan zijn kans. En rechts-liberaal Nederland zal opgelucht verklaren: zó kennen we de VVD tenminste weer!

Tags: