de neergang van jozias

Dinsdag 07 Maart 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Volgens mij gaat Jozias van Aartsen het volgend jaar niet redden als lijsttrekker van de VVD. Feitelijk is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen een generale repetitie voor de kamerverkiezingen geweest en hierin is Van Aartsen toch een maatje te klein gebleken. En niet alleen fysiek.

Dit werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk in een debat met Wouter Bos tijdens de uitzending van Buitenhof op 26 februari. De PvdA-leider liet hem alle hoeken van de studio zien, want Van Aartsen had zijn feiten niet op een rijtje. Dit in tegenstelling tot Bos, die zijn huiswerk prima voor elkaar had. Van Aartsen wist daar niets anders tegenover te stellen dan het zwakke verweer dat Bos altijd weer met zijn 'lijstjes' kwam aanzetten. Maar dit keer kon de VVD-'aanvoerder' zich er niet doorheen bluffen. Hij viel genadeloos door de mand, hij kende gewoon zijn zaakjes niet. Ook wees Bos hem er fijntjes op dat Van Aartsen allerlei PvdA-voorstellen waar hij in het verleden tegen stemde, een tijdje later ineens als z'n eigen plan presenteerde.

Dat de VVD-leider niet of onvoldoende op de hoogte is van allerlei actuele zaken zal ook de andere machthebbers in de partij niet zijn ontgaan, evenals het VVD-electoraat. Hij kwam er in deze verkiezingen nogal laat achter dat Laetitia Griffith in Amsterdam noodgedwongen het huurbeleid van Dekker moest afvallen vanwege allerlei manco's daarin. Ook beweerde hij glashard dat de Rotterdamse economie beter draait dan de Amsterdamse. Dat was onjuist.

Het is zeker niet de eerste keer dat we het jongetje Jozias op een leugentje betrappen. Ook tijdens de referendumcampagne voor de Europese Grondwet misleidde hij de kiezer met onjuiste feiten. Hij is een meester in de kunst van het weglaten, het 'vergeten' van gegevens die niet in zijn kraam te pas komen. Dat gaat een tijdje goed, maar onherroepelijk volgt de ontmaskering als je een opponent treft met een spijkerharde dossierkennis.

Het zit er dus dik in dat de gemeenteraadsverkiezingen voor Van Aartsen dramatisch zullen verlopen, zelfs als zijn partij mocht winnen. Want één ding is tijdens deze campagne pijnlijk duidelijk geworden: Van Aartsen is niet de sterke leider waarmee de VVD de volgende verkiezingsstrijd in kan.

Update 8 maart 2006: de voorspelling kwam al snel uit.

Tags: