omgezaagde democratie

Donderdag 05 Januari 2006 in categorie Schandelijke taferelen

De televisiebeelden tonen een armetierig bosje bomen, dat zo te zien krampachtig probeert nog onder de categorie 'natuur' te blijven vallen. Toch is het bos in Onderbanken momenteel het bekendste bos van Nederland, omdat het ten dode is opgeschreven. De opstijgende Awacs-vliegtuigen van het nabijgelegen Duitse vliegveld Geilenkirchen hebben er namelijk last van.
Maar de bewoners van Onderbanken hebben op hun beurt last van de Awacs-herrie. En zo werd het bosje een symbolische barricade in de strijd tegen de Awacs. Het is een vrijwel verloren gevecht, want de bomen mogen worden omgezaagd. Het zagen blijft niet beperkt tot de bomen. Buiten beeld wordt er onbekommerd aan de stoelpoten van de democratie gezaagd. Er vallen trekjes van het Verlicht Despotisme waar te nemen. U weet nog wel, die staatsvorm uit de tijd van Frederik de Grote (1740-1786). Hij had alle macht, maar in een goede bui wilde hij nog wel eens naar zijn onderdanen luisteren.

We hebben de afgelopen maanden al twee voorbeelden meegemaakt die aardig in de richting gingen van het Verlicht Despotisme. De gemeente Haarlemmermeer wilde het uitzetcentrum bij Schiphol dicht hebben vanwege de onveiligheid. Minister Donner overrulede dit met een Koninklijk Besluit. Een Koninklijk Besluit is een maatregel die een minister kan nemen zonder medewerking van het parlement. De democratisch gekozen gemeenteraad had het nakijken.

Gisteren stelde de burgemeester Zuidgeest van Onderbanken een noodverordening in. Niemand mocht het bos meer betreden.
Een burgemeester is een door de Kroon benoemde functionaris. De democratisch gekozen gemeenteraad van Onderbanken stemde tegen de noodverordening. Geen probleem, de Commissaris van de Koningin mag de noodverordening óók goedkeuren. En zo geschiedde. Een Commissaris van de Koningin is een door de Kroon benoemde functionaris.

Voor onze ogen voltrekt zich het fenomeen dat benoemde functionarissen en organen de gekozen volksvertegenwoordigers het bos in sturen. Dat vervolgens wordt omgehakt.

Tags: