« alexia | Home | drukke dam »

 

stromend water in roemenië

Woensdag 29 Juni 2005 in categorie Gastcolumns

Toen ik in Nederland aan mijn omgeving vertelde dat ik ging emigreren naar Roemenië, vroegen meerdere mensen of ze daar al stromend water hadden. Nu heeft iedere vriendengroep wel een nitwit ertussen zitten, maar het is zeker niet zo dat mijn halve kennissenkring behoort tot de groep met mensen die in 'De Vakantieman' Zwitserland zouden aanwijzen als antwoord op de vraag waar Nederland ligt. Maar over Roemenië wordt daadwerkelijk zo gedacht.

Dat ik in het snelst groeiende economische gebied van Europa woon beseffen ze niet. Dat zo'n beetje het enige automerk dat vorig jaar winst in plaats van verlies draaide de Roemeense Dacia is, geloven ze niet.
In de stad waar ik woon verklaarde het gemeentebestuur begin januari het huidige industrieterrein vol. Ze maakten alvast wat schetsen waar het tweede industrieterrein moest komen. Eind januari zat dit ook alweer vol. De ene na de andere multinational zet hier zijn tenten op. Alleen al in deze stad rijden meer dure auto’s dan in heel Nederland bij elkaar….
Er is geen Nederlander die het gelooft als hij niet zelf hier is geweest.

De gemiddelde Nederlander denkt dat ik tegenwoordig in een derde wereld land woon en dit roept bij mij onvermijdelijk het verlangen op het tegendeel te bewijzen. En daarin kan ik soms heel ver gaan, want ik ben bereid dit land waar ik al jaren geleden verliefd op werd met hand en tand te verdedigen. Tegen de tijd dat ik klaar ben met praten is er niet alleen geen corruptie meer, het is er nooit geweest ook en die communisten waren in feite hele aardige kerels. Nou ja, zo ver ga ik nog net niet, maar soms scheelt het niet veel.

Een toerist die na dagenlang zoeken eindelijk een zwerver vindt om op de foto te zetten (je mag blijkbaar niet hier op vakantie geweest zijn zonder terug te komen met een foto van een zwerver) zou ik het liefst aan zijn nekharen door Amsterdam heen slepen en hem elke zwerver aanwijzen die hij normaal gesproken gewoon genegeerd zou hebben. Zwervers zijn immers pas leuk als je in een ander land bent.

Als mijn vriend zegt dat hij wel met zijn gebroken kies wacht tot hij weer in Nederland is krijgt hij de wind van voren. Weet hij dan niet dat we hier nota bene tandartstoerisme hebben, waarbij mensen speciaal naar Roemenië op vakantie gaan omdat ze hier voor zeer weinig geld bij een zeer goede tandarts terecht kunnen?
En al die naïeve kerken, die zonodig hun geld moeten dumpen bij een zogenaamd arm Roemeens dorp opdat ze met een schoon geweten ‘s nachts kunnen slapen, zou ik het liefste hoogst persoonlijk het land uit trappen.

Als ze nog op zoek zijn naar een vervanger voor de onlangs vertrokken Nederlandse ambassadeur in Roemenië hebben ze aan mij een goede. Ik ben gek op dit land, ik geef het toe. Ik denk dat je hier geweest moet zijn om het te begrijpen.

Sillycrazyme woont in Cluj-Napoca, Roemenië. Zij is vertaalster en hoofd marketing bij een softwarebedrijf. Zij schrijft ook haar eigen weblog (in het Engels).