hoera voor zorreguieta

Maandag 27 Juni 2005 in categorie Royalty

Zojuist heb ik even naar het journaal van gisteravond gekeken. Mijn gevoelens tegenover het koningshuis zijn nogal ambivalent. Ik heb niets persoonlijks tegen de koningin en de haren, maar ik ben vast en zeker ook geen oranjefan. Hevige republikeinse gevoelens borrelden er bij me op toen ik zag hoe het bij het ziekenhuis verzamelde publiek applaudisseerde voor prinses Amalia en de ouders van Máxima.

Het was weer eens duidelijk in hoeverre de koninklijke familie er steeds weer in slaagt pijnlijke feiten bijna geruis- en vrijwel schaamteloos onder het tapijt te vegen. Naar mijn smaak hebben familieleden er net iets te vaak een handje van gehad zich met ronduit foute lieden op te houden of het voor zulke lieden in woord of geschrift op te nemen.

Natuurlijk zijn Máxima en Amalia niet schuldig aan de gruwelijke dingen waarvoor hun (groot)vader indirect (sommigen zeggen zelfs direct) verantwoordelijk is en blijft. En het is waarschijnlijk onmogelijk (en unfair tegenover Máxima en haar kinderen) om de heer en mevrouw Zorreguieta geheel uit Nederland te weren. Toch zouden iets meer omzichtigheid en tact gepast zijn als het gaat om de bezoeken van dat echtpaar aan Nederland.
Maar ja, kom daar maar eens om bij een premier die overduidelijk stond te trappelen om hare majesteit weer eens te mogen feliciteren.

Bert de Bruin is historicus, gespecialiseerd in geschiedenis van het Midden-Oosten en in moderne 'joodse geschiedenis'. In 1995 emigreerde hij naar Israel. Hij woont in de buurt van Haifa en schrijft daar zijn proefschrift, met als onderwerp "Joden in het Frankrijk van na de bevrijding, 1944 - 1949".