podcasting voor oudere jongeren

Zondag 24 April 2005 in categorie Beeld en Geluid

De nieuwe trend op het weblog is Podcasting. Dat schijnt een uitvinding van ondermeer Adam Curry te zijn. Ik noem de man even, want in deze voor hem financieel moeilijke tijden kan hij wel een opstekertje gebruiken.
Als ik het allemaal goed heb begrepen kun je met Podcasting rechtstreeks een mp3-bestand van (bijvoorbeeld) een weblog naar je iPod spelertje downloaden. Wanneer je een site hebt gevonden met allerlei mp3-tjes naar jouw smaak, kun je je daarop abonneren. Een betere uitleg dan de mijne kun je lezen in de Wikipedia.

Indien je evenals ik géén fijne iPod-speler bezit hoef je je niet buitengesloten te voelen. Er zijn namelijk ook computerprogramma's die je op de hoogte houden van je favoriete Podcast-uitzendingen en die de betreffende bestanden kunnen downloaden. Bijvoorbeeld iPodder.

Wanneer je van plan bent om een echte Apple iPod-speler te kopen, doe dat dan zo snel mogelijk. Ze worden namelijk een stuk duurder. Dat komt deze keer niet door Apple, maar door de Stichting Thuiskopie. Lees hier hoe collega Zeke van Drijfzand zich hierover ongezouten kwaad maakt.

Zo, en nu gaan we even fijn spelen. Ik heb een oud maar vrolijk audiobestand uit de begindagen van Verbal Jam als Podcast online gezet, getiteld: <%media(newsdentmono.mp3|The Dutch News after the Dentist)%>. Dan kun je op het eerstkomende verjaarsfeestje ook eens hip meepraten met de jeugd van tegenwoordig in plaats van glazig uit de ogen te kijken bij de term 'Podcasting'.
Daarom hieronder een snelhandleiding voor de oudere jongeren onder ons:
  1. Download, installeer en start iPodder.
  2. Abonneer gratis op Verbal Jam Podcast door op dat bolletje hier vooraan de regel te klikken.
  3. Volg de aanwijzingen op uw scherm. Verbal Jam wordt nu toegevoegd in uw iPodder-programma.
  4. Selecteer Verbal Jam en klik op de knop Catch-up in het iPodder-programma.
  5. Selecteer de tab 'Downloads', selecteer de bestandsnaam in de lijst en klik op het afspeelknopje dat ervoor staat.
  6. Als het u is gelukt bent u weer helemaal bij de tijd qua hip.

En nu maar bidden (praycasting) dat ik alles goed heb gedaan

Meer informatie:
Over het programma iPodder lees je bij iPodder zelf
en bij Podcastinfo Nederland.
Lijst met andere Podcasts: Podcastinfo Nederland.