de hangmappen economie

Vrijdag 06 Augustus 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik snap het niet. Dat komt vast doordat ik geen economie in mijn vakkenpakket had. De werknemers in Nederland moeten liefst weer veertig uur gaan werken. Dat is goed voor de 'arbeidsproduktiviteit' en dus voor onze economie, zeggen de bazen en de regering. Deze redenering kan ik volgen wanneer het om een bouwbedrijf gaat: er wordt langer gewerkt en dus kun je meer klussen aannemen. Je bouwt meer, je verdient meer, je maakt meer winst, je betaalt meer belasting en dus kassa voor onze economie. Bovendien komen er dan nòg meer leegstaande kantoorgebouwen en dat schijnt op een of andere manier óók goed te zijn voor onze economie, anders deden ze het niet. Hoewel ik op dat punt reeds de draad kwijt ben.

Maar dan komt er ineens zo'n hangmappenfabriek. Daarmee gaat het slecht, want de consumenten willen kennelijk niet genoeg hangmappen. De baas spreekt daarom af met zijn personeel dat ze langer gaan werken. Dan denk ik met mijn boerenverstand: nòg meer hangmappen die niemand wil! Maakt niet uit of de werknemers relatief minder verdienen, want daarmee schiet je volgens mij niks op. Ongewenste hangmappen blijven ongewenste hangmappen. Ze hadden dan beter loon kunnen inleveren, opdat de hangmappen goedkoper worden.

Volgens mij moeten de ministers en de directies van Nederland gewoon véél langer gaan werken. Tegen hetzelfde salaris uiteraard. Dan hebben ze tenminste meer tijd om hun logica aan een economische hangjas als ik uit te leggen...

Had u wèl economie op school? Grijp uw kans en onderricht het volk!