de hoofddoek van chirac

Maandag 26 Januari 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Afgelopen zaterdag demonstreerden moslimvrouwen in Nederland tegen de Franse president. Zij hadden het eigenlijk een week eerder willen doen, maar dit werd niet kies geacht in verband met het drama op het Terra College. Maar goed, dat weekje later zal monsieur le President een zorg zijn. Zijn besluit staat immers al vast: religieuze symbolen op Franse openbare instellingen mogen halverwege dit jaar niet meer. Dus ook en vooral niet op de openbare scholen. Het draait hierbij natuurlijk met name om de hoofddoekjes van Islamitische vrouwen, niet om keppeltjes of kruisjes.
Meneer de president pakt het niet handig aan. De Fransen zijn vermaard om hun subtiele diplomatie en hij had dit dus tactvoller kunnen aanpakken. Laat die vrouwen toch een hoofddoek dragen wanneer zij dat willen! Het enige dat hij hoeft te doen is de boel een beetje bijsturen. Want laten we eerlijk zijn, de meest conservatieve hoofddoekdraagsters lopen er vreselijk bij. Gooi derhalve een ander Frans specialisme in de strijd, en wel de haute couture, de Franse modeontwerper.

Nóg beter is het een Frans-Marokkaanse of Frans-Algerijnse modeontwerper aan het werk te zetten. Homoseksualiteit is daarbij een pre, want daar gaat weer een ander emancipatoir signaal van uit.

In elk geval moet de couturier in kwestie een frisse en moderne hoofddoekenlijn ontwerpen, zowel voor de jonge als de rijpere moslima. Zorg er in elk geval voor dat die dames er niet meer bijlopen als een ouwe Franse boerin die met een volle melkemmer net onder la vache qui rit vandaan kruipt. U weet wel, zo'n tiep met rond het hoofd een roodgespikkelde theedoek waarvan de punt als een stupide afdak boven het voorhoofd hangt. Dat ziet er gewoon niet uit en dat heeft ook niks met religieuze symbolen van doen. Het is gewoon smakeloos. Meneer Chirac had dus beter een wet kunnen maken tegen smakeloze hoofdbedekkingen. Waren we ook meteen van die lijpe baseballcaps en quasi kunstzinnige alpinopetjes af geweest.

O ja, we gaan wèl ergens een grens trekken natuurlijk! Gezichtsgordijnen en burka's zijn echt taboe. Gaan we niet doen. En als er protesten komen dan geven we die dames gewoon een gratis beurt bij Make me Beautiful. Let maar op, daarna zijn ze van dat hele gordijnconcept af.
Wie weet gaat het nog wel hypen onder autochtonen óók! Goed voor de integratie.


Meer over hoofddoeken:

hoofddoekje dragen, niemand vragen 1
hoofddoekje dragen, niemand vragen 2
hoofddoekje dragen, niemand vragen 3
huidige modellen