geiten als groupies

Vrijdag 14 November 2003 in categorie Incrowd: over webloggen

<%image(geiten.jpg|114|184|)%>
Via de altijd alerte collega's bij Sargasso komen we te weten dat de arme Luuk Koelman vandaag het kort geding verloor dat Gretta Duisenberg tegen hem aanspande vanwege de column “Menselijk schild in Ramallah”. Hij moet de column van zijn website verwijderen en binnen drie dagen rectificeren. Op het altijd anarchistische internet wordt zo'n column dan direct op andere sites 'veiliggesteld', zoals bij Gooly. In de reacties bij Koelman zijn inmiddels al tientallen sites te vinden waar de column eveneens is gekopieerd. Dus dat schiet lekker op voor mevrouw Duisenberg op die manier.

Hopelijk gaat Koelman in hoger beroep, want hij heeft wel de pech gehad dat hij blijkbaar een bijzonder preutse dan wel conservatieve rechter trof. Waar hebben we het over zeg! Een satirische column heb ik altijd als een verbale cartoon beschouwd, of zoals Koelman het zelf noemt, een spotprent in woorden. En zoals met alle cartoons: je kunt er om lachen of niet. Cartoonisten kunnen héél ver gaan. Ik herinner mij uit een ver verleden een tekening van Peter van Straaten in Vrij Nederland waarop hij Sonja Barend portretteert als een hond die met een lange tong haar eigen kut likt. Ik dacht toen nog: dit levert hem de eeuwige haat op van de dame in kwestie.

Ook columnisten hebben veel ruimte. Theo van Gogh noemt bijvoorbeeld zonder schroom consequent alle moslims 'geitenneukers'. Dit is bepaald kwetsend voor een groot deel van de wereldbevolking, om nog maar te zwijgen over het psychisch dierenleed dat de geiten met zulke uitspraken wordt aangedaan. Maar ook Yasser Arafat is een moslim en volgens de definitie van Van Gogh dus een geitenneuker. Luuk Koelman plaatst mevrouw Duisenberg in de woorden van haar advocaat 'in een erotische context' met Arafat. Aha, op die manier! Nou begin ik het te snappen! Tja, dat kan natuurlijk niet Koelman, mevrouw Duisenberg impliciet uitmaken voor een geit!

Welke vlag hangt er nu trouwens uit bij Gretta?


Gerelateerde artikelen:
masterclass satire
gretige gretta