Neeltje Jacoba

Maandag 13 Oktober 2003 in categorie Media

De Neeltje JacobaDoor al dat tumult bekommert niemand zich intussen om de geschonden reputatie van Neeltje Jacoba. Door toedoen van Mabel is zij de afgelopen week diep gezonken, al werd Neeltje geacht vrijwel onzinkbaar te zijn.

Neeltje Jacoba was eens een beroemde reddingboot van de KNRM, die vanuit haar thuishaven IJmuiden tussen 1930 en 1968 tijdens 57 missies 206 mensen het leven redde. Het is een cynische speling van het lot dat zij voor Mabel nu bijna de ondergang betekent.

De reddingboot Neeltje Jacoba is volgens de KNRM vernoemd naar Neeltje Jacoba Stroeve-Dros, de gestorven vrouw van de voorzitter van de Vereeniging voor den Effectenhandel in Amsterdam. Deze vereniging had het schip betaald, dus daar moest blijkbaar iets tegenover staan.
Het schip is in 1968 verkocht aan het loodswezen in Den Helder, deed daar nog jaren dienst onder de naam Zeeduiker, waarna het in 1989 in handen kwam van Klaas Bruinsma. De KNRM formuleert het in haar geschiedschrijving over de reddingboot zo voorzichtig en neutraal mogelijk: "In de jaren '80 werd het schip verkocht aan een particulier die het schip restaureerde."

En nu houden we erover op. Tot de verleiding weer te groot wordt natuurlijk...

Bronnen: KNRM, Sailto.

Tags: