Nicotinisme

Donderdag 02 Oktober 2003 in categorie Lijf en ledematen, Media

Ik ben blij dat ik niet meer rook, zeg! Allereerst wordt het onbetaalbaar en bovendien worden de restricties steeds strenger. De aanduiding 'light' en 'mild' mogen straks niet meer, omdat ze een onterecht gevoel van 'minder schadelijk' zouden opwekken. Vanaf begin volgend jaar mag er uit een sigaret niet meer dan 10 miligram teer en 1 miligram nicotine vrijkomen.

Als roker van zware sigaretten of shag mag je dan wel een heel pakje tegelijk in de bek proppen om een beetje aan je gerief te komen en de nicotinespiegel op peil te houden. Zo'n aanpak gaat natuurlijk kapitalen kosten. Waarschijnlijk is het straks voordeliger om gemalen nicotinepleisters door de shag te mengen. Er gaan ook al stemmen op om tussen het gras in de weilanden hier en daar tabaksplanten neer te zetten, opdat straks de gedroogde koeienvlaai een fijne, pittige en alleszins rookbare melange oplevert.

De overheid doet altijd zo moeilijk!

Maar goed, hoe staat het ondertussen met onze burgerlijke vrijheden? Bemoeit de (Europese) overheid zich hier niet een beetje teveel met dingen die hun eigenlijk niets aangaan? Moet iedereen niet voor zichzelf beslissen wat hij of zij aan schadelijke stoffen het eigen lijf binnenbrengt? Op voorwaarde dat een ander er geen last van heeft uiteraard.

Men begint dan altijd te roepen over de kosten voor de gezondheidszorg, maar volgens mij vallen die reuze mee. Immers, als iemand eerder doodgaat scheelt dat ook weer een boel AOW.

Die overheid doet altijd zo moeilijk! Aan de ene kant zitten ze steeds maar te mekkeren over De Vergrijzing, maar aan de andere kant werpt men belemmeringen op tegen uitgerekend die middelen die dit probleem een beetje beheersbaar zouden kunnen houden! Het roken onder bejaarden zou juist gestimuleerd moeten worden!

En anders consequent zijn: tabak onder de opiumwet.

(Oorspronkelijk bericht: persbureau Reuters)

Tags: