Survival training

Vrijdag 26 September 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

U vroeg zich wellicht af waar ik uithing de afgelopen dagen. Nou dat zit zo: ik heb mijzelf onderworpen aan een bikkelharde survivaltraining. Immers, dit land gaat sociaal gesproken zware tijden tegemoet. Ik kan dus beter op het ergste zijn voorbereid. Want ik weet hoe die dingen gaan! In 1934 kwam de overheid óók met een 'Bosplan' op de proppen. Werklozen werden daarbij grootschalig ingezet om met de hand een heel bos van bijna 900 hectare aan te leggen. Inclusief een roeibaan van ik-weet-niet-hoeveel kilometer!

Volgend jaar is dat zeventig jaar geleden, dus dik kans dat Balkenende dat gaat vieren en een nieuwe werkverschaffing in het leven roept.

Zo'n watje als ik, dat altijd alleen maar stukjes zit typen, moet dan natuurlijk niet meteen het loodje leggen. Ik ben daarom maar eens flink gaan lopen zwoegen met schop en kruiwagen en heb vele, vele kubieke meters grond verzet.

Ik heb mij een werkmanspet aangeschaft

Ik zit er nu volledig doorheen. Ik ben kapot. Met mijn laatste krachten zit ik dit stukje te typen. Spieren die op mijn leeftijd allang wegbezuinigd behoren te zijn, blijken zelfs in hun meest rudimentaire vorm gruwelijk pijn te doen. Dermate venijnig zelfs, dat mijn reguliere RSI zich wijselijk stilhoudt, uit vrees in de toekomst niet meer serieus genomen te worden.

Verder heb ik mij tevens een pet aangeschaft. Niet zo'n lijp baseball-petje uiteraard, maar een echte gedegen werkmanspet. Want er zullen zich ongetwijfeld weer genoeg gelegenheden voordoen waarin ik onderdanig met de de pet in de hand moet staan om mijn weinige overgebleven rechten af te smeken bij baas of overheid.

Wat ik óók nog ga oefenen is 'Het Lange Wachten'. Want er gaan straks natuurlijk weer eindeloze rijen ontstaan. Voor een stempeltje bij het arbeidsbureau, voor de soep-uitdeling bij de gaarkeuken. Trouwens, ik had nog geprobeerd alvast de adressen van die gaarkeukens op te zoeken in de Gouden Gids. Ik dacht: dan sta ik straks vooraan! Maar niks hoor! Geen gaarkeuken meer te vinden. Dat zijn inmiddels natuurlijk allemaal catering services geworden...

Bent u óók al aan het hamsteren geslagen?