dorpsgekken

Zaterdag 20 September 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

In Tilburg werd een buschauffeur in zijn nek gestoken. Je kunt er in zo'n geval redelijk zeker van zijn dat de dader een psychische aandoening heeft.

De afgelopen twee weken konden wij in een documentaire van Zembla zien dat het aantal psychisch gestoorde gedetineerden ook elk jaar toeneemt. Voorts ervaart iedereen die achter een balie of loket zit steeds meer agressie van cliënten en patiënten.

Eergisteren was ik er zelf nog getuige van bij de apotheek. Een man werd niet snel genoeg geholpen naar zijn zin, begon te tieren en te schelden en voorwerpen over de balie te gooien. Hij waarschuwde daarbij zèlf dat je moest oppassen met psychisch gestoorden zoals hij. Dat was handig, want daaruit bleek dat hij toerekeningsvatbaar genoeg was om hem voor z'n eigen gedrag verantwoordelijk te houden. En dus hebben we de zaak niet lijdzaam aangezien, maar hem de tent uit gevloekt.
Maar ik voorspel u: als hij straks zijn medicijnknaak moet betalen gaat hij wéér moeilijk doen.

Het probleem van psychisch gestoorden die aan hun lot worden overgelaten en verdwaasd ronddolen in de publieke ruimte is niet vanzelf ontstaan. Het is een gevolg van bewust genomen bezuinigingsmaatregelen in de jaren tachtig. Door -u raadt het al- een CDA-kabinet. Psychiatrische instellingen werden gesloten en de patiënten kwamen op straat te staan. Deskundigen hadden gewaarschuwd voor de situaties die nu al jaren voortduren. Natuurlijk is daar niet naar geluisterd, want het CDA had toen ook al de mond vol van 'gericht zijn op de toekomst', 'toekomstige generaties niet opzadelen met onze problemen', een 'sociaal gezicht', het 'ethisch reveil' en 'compassie met de samenleving'.

"Nou, daar zitten we dan met ons goeie gedrag," zou mijn grootmoeder hebben gezegd. Want die toenmalige toekomst is nu, zijn wij. Eigenlijk hoop ik steeds meer dat er een hemel en een hel bestaat. Want dan kon Petrus aan de hemelpoort nog wel eens een aardige ver(r)assing voor 't CDA-kliekje in petto hebben.
Als is de leugen nog zo snel, hij eindigt altijd in de hel.