Leuke vondsten

Zaterdag 25 Januari 2003 in categorie Incrowd: over webloggen

Dit is meer een berichtje voor de incrowd van de weblog-gebruikers, maar wees gerust: ik maak hier geen gewoonte van, tenzij ik er razend populair mee word natuurlijk. Overigens kun je voor dit soort dingen beter en vaker terecht bij Xiffy.

Re_invigorate
Dikwijls ontdek je via de referrers heel aardige dingen. Zo vond ik een paar dagen geleden een intrigerende link en hij bleek te leiden naar Re_invigorate. Voordat u het woord moet gaan opzoeken: het staat voor 'hernieuwde inspiratie, kracht, stimulans'. Dit voor degenen onder u die van alles het naadje van de kous willen weten.
Re_invigorate is een teller met twee interessante bijzonderheden. Ten eerste staat er géén lelijk pictogram op je pagina, maar slechts een transparant pixeltje van 1x1. Onzichtbaar dus. Ten tweede is er een traffic-monitor aan gekoppeld (werking alleen gegarandeerd onder IE), waarmee je in real-time je bezoekers op je site ziet en hoort komen. Dit laatste doet denken aan het ding-dongetje als je een winkel betreedt. Een wijsneus hier in de kamer vraagt of het ding-dongetje dan óók gaat als iemand je site verláát. Nee dus. Bijdehand...
Goed, het is allemaal gratis, alleen aanmelden. Wat zij eventueel over m'n surfgedrag registreren weet ik niet, maar eigenlijk zal het me worst wezen.

Blogroll slim gebruiken
Heel wat loggers gebruiken al blogroll, een bijzonder handige linklijst, waarmee links in een handomdraai zijn toe te voegen. Een van de aardigste opties van blogroller is, dat het je blogroll-lijst kan sorteren op volgorde van update. Zo zie je direct wie er iets nieuws te melden heeft op 't log. Daar is wel een technische voorwaarde aan verbonden: je log-software moet 'pingen' naar weblogs.com. De meeste log-software, zoals MT, Pivot en Nucleus doet dit automatisch bij elke nieuwe post. Controleer voor de zekerheid of dit staat geactiveerd.
Uiteraard moet je bij je blogroll account instellen dat de sorteervolgorde op 'recent' staat (inloggen op je account, preferences, order: recent). Aanbeveling: zet onder 'recently updated' de tijdsinterval op 30 minuten. Je ziet nu snel wie er iets nieuws heeft gepost. Nadeel van deze instelling: iedereen die niet pingt blijft een beetje onderin je lijst bungelen en valt daardoor minder op. Ogenschijnlijk een probleem dus voor de mensen die geen weblog-software gebruiken. Maar ook voor hen is er een oplossing en wel het handmatig pingen.

Handmatig pingen
Handmatig pingen naar weblogs.com kan ook. Surf naar deze link (meteen bookmarken dus!) en vul de naam in van je site en de url van de pagina die daadwerkelijk verandert. Dat laatste is belangrijk, anders registreert weblogs.com niets. Klik op 'submit' en Weblogs.com gaat kijken of er iets op je pagina is gewijzigd. Kan eventjes duren, maar meestal krijg je al snel de melding dat je pagina is veranderd. En zo speel je je log dus iets beter in de kijkert.

Wie nog andere goede tips heeft: reageer maar raak, zou ik zeggen!

Gerelateerde onderwerpen: VJ's verborgen omroep.

Nog met dank aan de onbekende referrer

Tags: