Seksueel bijlichten

Donderdag 01 Augustus 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Op de site hello-again wordt veelvuldig en op emotioneel indringende wijze aandacht besteed aan het onderwerp AIDS. Heel veel mensen kennen iemand in hun omgeving die seropositief is, inmiddels AIDS heeft of daaraan is overleden. Ik ben daar zelf helaas geen uitzondering op. En dus volg je de medische ontwikkelingen op dit gebied. Op de voet of op iets meer afstand, doorgaans afhankelijk van hoe nabij de ziekte zich in jouw sociale omgeving heeft gemanifesteerd. Je bent betrokken bij de strijd.
We kennen ook allemaal de voorbeelden van de medische, religieuze en politieke hypocrisie die deze strijd minder effectief maken dan hij had kunnen en moeten zijn. Bloedbankschandalen in Frankrijk, farmaceutische industrieële complexen die eerder aan mega-winsten denken dan aan volksgezondheid, onderzoekers met niets ontziende scoringsdrang, een paus die allergisch is voor condooms, hele generaties in Africa en Azië die gedecimeerd worden door gebrek aan middelen tegen AIDS.

Blikverruiming
De wereld kan zich niet permitteren te gaan zitten wachten tot medische en farmaceutische onderzoekers het uiteindelijke wondermiddel over de bevolking uitstort. In Nederland heeft men dat relatief goed begrepen, want vanaf het begin is voorlichting een belangrijke factor geweest in de strijd tegen de dodelijke ziekte. Daarmee maakte men het voorkómen van besmetting ook tot een persoonlijke verantwoordelijkheid. Immers, deze verantwoordelijkheid moet in alle geledingen van de samenleving worden opgepakt. En het is juist hier dat er nog wel enige blikverruiming kan plaatsvinden.

Banaantje sjorren
De seksuele voorlichting wordt geacht tegenwoordig veel beter te zijn dan vroeger. Ik heb de indruk dat dit nog wel eens kan tegenvallen waar het juist cruciale dingen betreft. Weliswaar hebben hele schoolklassen lacherig het hele assortiment voorbehoedmiddelen aan elkaar mogen doorgeven, met de nodige gêne een kapotje over een banaan mogen sjorren, maar het was allemaal zo technisch. De emotionele aspecten en de praktische problemen die experimenterende jongeren toch behoorlijk nerveus kunnen maken bleven onderbelicht. Of je moet wel een héél goede docent op dit gebied hebben gehad. Of deskundige, zelfverzekerde ouders natuurlijk.

Onder de loep
Daarom zouden we elkaar in dit land na de voorlichting nog maar eens wat seksueel moeten bijlichten! Laten we ter illustratie eens een klein wapentje in de strijd tegen aids onder de loep nemen: het condoom. Wees gerust, we nemen een ongebruikte.
"Ik vrij veilig, of ik vrij niet!" houdt de overheid ons ferm voor, daarmee in de praktijk van alle dag toch weer de verantwoordelijkheid bij de vrouw leggend in geval van heteroseksuele contacten. Want zo gaan die dingen: zonder condoom kom je er niet in, jochie!
De realiteit is dat het merendeel van de mannen condooms háát. Niet alleen in letterlijke zin zijn het kutdingen, ook qua gebruiksgemak. Bovendien hebben ze dikwijls een tamelijk fatale uitwerking op het vrij-genot.
Dergelijke nadelen kun je dan wel gemakkelijk gaan wegwuiven, maar een feit is dat juist dáárdoor het condoomgebruik weer afneemt, de Amsterdamse GG&GD een forse toename van het aantal geslachtsziekten registreert en dus een toename van het aantal HIV-besmettingen vreest. Beter is het dan ook gewoon de dingen bij de naam te noemen, de nadelen onder ogen te zien en te zoeken naar betere oplossingen. Want per slot van rekening is het condoom al een zeer ouderwets product. Reeds vele eeuwen geleden strompelde men al met een stuk dierlijk darm om z'n leuter achter de dames aan.
Kijk, en hier laat onze geavanceerde Westerse industrie nu een uitgelezen kans liggen op een effectieve bijdrage in de strijd tegen AIDS. Niet alleen maar focussen op medicijnen of vaccins, maar ook eens onderzoek zetten op nieuwe preventiemiddelen voor dagelijks gebruik. En als eerste moet er dan een alternatief komen voor dat veelvuldig vervloekte condoom. Een alternatief dat specifiek beschermt tegen het HIV-virus, want voorbehoedmiddelen zijn er inmiddels genoeg.

Prikkelend sperma
Onlangs was er weer zo'n prikkelend onderzoekje in de publiciteit dat ons leerde dat vrouwen significant blijmoediger werden na contact met sperma. "Uiteráárd!", zal menige kerel in de kroeg toen borstkloppend hebben geroepen. Daar hebben die zelfvoldane heren geen onderzoek voor nodig om dat te weten.
De serieuze kant van deze publicatie is, dat zij illustreert dat er tijdens een lekkere wip méér processen aan de gang zijn dan slechts een mechanisch bewegend langwerpig voorwerp in een daartoe bestemde opening. Daar spelen allerlei biochemische zaken nog een rol.
Niet voor niets klagen mannen bij condoomgebruik dat ze vrijwel 'niets voelen'. Het slome antwoord van Durex: proberen het ding nóg dunner te maken! Maar dáár zitten de mannen niet op te wachten, dát bedoelen ze helemaal niet met 'niks voelen'. De heren willen nattigheid voelen, want de natuur heeft er in haar wijsheid voor gezorgd dat dáár nu juist een belangrijke seksuele stimulans van uitgaat. En het zit er dus heel dik in dat die 'nattigheid' ook nog eens een in biochemische zin communicerende functie vervult. Als ik biochemicus was (of welke discipline daar ook voor nodig is) zocht ik het zélf uit. Want hier valt letterlijk een wereld te winnen in de strijd tegen AIDS.

Lekker nat
Het is uitermate naief om te denken dat je met billboards en reclamespotjes een type gedrag van mensen kunt veranderen dat is ingebouwd in hun basic instinct. Bangmakerij is ook niet de juiste weg. Dat is een Jezuïtenmethode waarvan is bewezen dat ze na korte tijd is uitgewerkt.
Het enige dat zal werken is het voor iedereen betaalbare middel dat de seksuele interactie niet belemmert en toch beschermt tegen dodelijke virussen. Hier ligt dus een edele taak voor onze hi-tech industrie. Want we kunnen het! We kunnen ruimtestations bouwen, microscopisch kleine motortjes laten draaien, continenten nucleair verdampen, schapen en stieren klonen, vanuit de ruimte loeren of iemands oren schoon zijn, intelligente bommen bouwen en Windows tot het best verkochte besturingssysteem ter wereld maken. Allemaal prestaties die honderd jaar geleden voor onmogelijk werden gehouden. Deze verworvenheden lever ik graag in voor onbekommerd veilig vrijen. En lekker nat dus!

Tags: