10. twee werelden (deel 2)

Dinsdag 09 Juli 2002 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

[fortune cookie 10]

De Islam heeft het geestelijk leven van haar gelovigen stevig in haar greep. Desondanks moet zij in veel gevallen concurrentie dulden van het bovennatuurlijke. Dat ramt zelfs Allah er niet uit. Vooral in Marokkaanse dameskringen wil het nogal eens gonzen van de geestverschijningen en duistere machten uit een andere wereld.

"Ik zat met mijn moeder in de kamer. Het was stil, zij kamde mijn haren. Alleen het regelmatige, ruisende geluid van de kam was te horen: whssjt, whssjt, whssjt... Plotseling hield mijn moeder op met kammen en legde haar hand geschrokken op mijn schouder. Hoor je dat? vroeg ze. Ssst! Ik luisterde aandachtig. We hielde allebei onze adem in. Een paar meter van ons vandaan klonk datzelfde geluid, van het kammen van haren: whsssjt, whssjt, whssjt... Naast ons zat nog iemand haar haren te kammen, een onzichtbare, de geest van een vrouw, dat kon niet anders. Wie kon dat zijn? We verbeeldden het ons niet, we hoorden het allebei, mijn moeder en ik..."

Dit soort zaken zijn net zo werkelijk als het ware geloof, dat juist ondermeer is ingesteld om dit soort oudewijvenpraat de kop in te drukken. Maar de oude wijven geven het door aan de jonge meiden, die op hun beurt weer oude wijven worden en de volgende generatie inwijden in de zaken waarmee je maar beter niet kunt spotten.
In de praktijk kan het uitmonden in -naast de Islam- een tweede middel ter sociale controle en machtsuitoefening.
Er zijn er bijvoorbeeld heel wat die de vaste overtuiging zijn toegedaan, dat iemand die je kwaad wil doen macht over je kan uitoefenen wanneer hij een persoonlijk voorwerp van je wegneemt en in zijn bezit houdt. Het is dan zaak dat voorwerp zo snel mogelijk weer terug te krijgen, om de ban te breken.

Een vrouw vertelde mij in paniek dat een door haar afgewezen man een schoen van haar had weggenomen. Deze wetenschap leidde er toe dat zij zich zelfs lichamelijk onwel begon te voelen.
Ook hoorde ik van een serieuze angst om vergiftigd te worden door de familie van de man, want kennelijk weten in sommige kringen de oude tandeloze krengen hun onbeduidendheid kunstig te maskeren door zich zorvuldig een imago van toverkol aan te meten, begiftigd met duistere macht.

En zo zit men elkander driftig op te fokken in dat vrouwenwereldje, voornamelijk wanneer ze nog leven in het traditionele isolement dat hun door de heren der schepping is opgelegd. Er wordt wat afgekletst en geroddeld in het badhuis, alwaar zij onderwijl gezusterlijk elkaars schaamhaar scheren...