palestijnse puinhoop

Vrijdag 19 April 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Dat heeft Israël dus helemaal verkeerd aangepakt in die Palestijnse steden. Ze hebben er flinke puinhoop van gemaakt. Letterlijk. En nu valt bijkans de hele wereld over ze heen. Terecht natuurlijk, want zo'n slooppartij met tanks en bulldozers was helemaal niet nodig. Dat had veel netter gekund.

Ze hadden bij vader Bush op cursus moeten gaan hoe je een schone oorlog moet voeren. Ze hadden kunnen leren dat je de hele zaak gewoon vanuit de lucht moet platgooien. Met 'precisiebombardementen'. En de beelden daarvan vervolgens aan CNN doorgeven. Uiteraard een CNN-correspondent posteren aan de rand van elke stad. Met een vage videocam, want de 'collateral damage' mag natuurlijk niet te scherp in beeld komen. De gemiddelde CNN-kijker is al dik tevreden met een in donker langsrijdende auto in een verder verlaten straat. Zoals toen in Bagdad, voor het hotel. Dát waren nog eens tijden!

Zo houd je de oorlog tenminste technisch steriel, kun je blijven spreken van een met 'chirurgische precisie uitgevoerde operatie'. Blijven de beelden beperkt tot het kruisje van een F16-vizier met een hooguit nog een lichtflits in zwart-wit. Blijft het oog van de wereld verschoond van lijken in de straten en allerlei aanstellerige burgers voor de camera. Heb je geen gezeur aan je kop over 'oorlogs-misdaden'. Daar hoorde je ze toch ook niet over bij Bagdad, Belgrado, Kosovo en Afghanistan? Nou dan! Nee Sharon, niet slim. Zo krijg je nóóit vrede.

geloof alleen je eigen ogen, niet die van de camera