filebestrijding

Maandag 18 Maart 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Geïnspireerd door de Vlaamse minister Steve Stevaert gaat Verbal Jam de files in Nederland bestrijden. Wij hebben daarmee gewacht tot het eind van de regerings-periode, want wij willen niet dat Netelenbos met de eer gaat strijken. Wij verdenken haar ervan Roel Pieper ingehuurd te hebben omdat zij hem zo'n lekkere vent vond, maar dit terzijde. Die Pieper kan dus in de biobak.
En wees gerust, dit betoog zal u aanspreken. Lees door en zegt het voort.
Zonder de pretentie te hebben volledig te zijn, volgen hier de belangrijkste maatregelen, welke in combinatie genomen dienen te worden.

1. Oorzaak van de files is vooral dat iedereen op dezelfde tijd van eenzelfde route gebruik maakt. Daarom gaan we eerst maar eens de werktijden flink flexibiliseren.
Het bedrijfsleven begint nu natuurlijk te mekkeren dat dit niet kan, omdat bedrijven onderling geen zaken kunnen doen wanneer niet iedereen zo'n beetje gedurende eenzelfde periode van de dag aanwezig is. Flauwekul, want als het in hun kraam te pas komt pleiten zij voor de 24-uurs economie. Bovendien zou je dan ook internationaal geen zaken kunnen doen. Immers, wanneer wij op kantoor komen, liggen ze in Amerika te pitten en gaan ze in Japan bijkans alweer naar huis.
Die paar uurtjes variatie in aanvangstijd leveren dus geen enkel probleem op. In grote landen met interne tijdsverschillen doen ze daar ook niet moeilijk over.

2. Geef elke auto zo'n geavanceerde navigatiecomputer. Gratis.
Wanneer je als overheid een dergelijke mega-order bij VDO Dayton plaatst kosten die dingen nog maar een paar tientjes.
Voordeel: drastische afname van het aantal autokilometers, want men rijdt heel wat af door zoeken en omrijden. Bovendien berekent het ding alternatieve routes.

3. In navolging van Stevaert: gratis openbaar vervoer. In samenhang met de flexibele werktijden vindt er een gespreide en dus betere benutting van de huidige vervoers-capaciteit plaats.
Uiteraard is er tevens een fikse investering in openbaar vervoer nodig, maar daar staan besparingen op andere infrastructuur tegenover. Ook zijn we verlost van kaartjesverkoop en controlegedoe. Scheelt ook weer centjes.
Aanvullende maatregelen: korting op vouwfietsen en skates. Auto aan de stadsrand parkeren, daarna verder fietsen of skaten. Fiets, skates, skateboard en step kunnen ook worden meegenomen in het openbaar vervoer. Neveneffect: meer lichaamsbeweging, minder ziekteverzuim.

4. Gratis geavanceerde 'Microsoft Car Simulator' voor automobilisten die daar behoefte aan hebben. Dit kan een deel van de drang wegnemen om in de auto te kruipen.
Voordeel: je kunt ook eens in een Ferrari rijden in plaats van die lullige tweedehands Fiat Punto.
En laten we niet merken dat auto-fabrikanten dit idee jatten om zichzelf te promoten! Dan halen wij Youp van 't Hek erbij. Want wat met Buckler kon, kan ook met BMW.

5. Telewerken. Elke woning in Nederland rechtstreeks aan de glasvezelkabel. Dus geen halfbakken promotie van dit fenomeen, gewoon rigoreus doorvoeren. Ook geen tele-werkcentra waar mensen naartoe moeten.
Iedereen daarbij een gratis webcam, waardoor visueel contact met de collega's is gewaarborgd.
Nederland loopt in één klap voorop in de ICT. Minder werkstress (besparing ziektekosten, lagere WAO-instroom), minder kinderopvang nodig.
Nu we het toch over de WAO hebben: mensen die thuis werken kunnen vaak weer uit de WAO en nemen dus weer deel aan het arbeidsproces.
Ja, wij lossen hier en passant ook nog wat andere problemen op.

Kortom, wie zitten er straks voornamelijk nog op de weg? De transporteurs, die altijd klaagden dat ze zoveel schade leden doordat ze niet konden doorrijden. De aannemers die ergens iets te bouwen hebben. De SRV-man. Toeristen die het hier zo lekker rustig vinden.
En de bus, die nu op tijd rijdt.
We laten dit doorrekenen door het CPB.

Maar volgens mij worden we hier alleen maar rijker van...