plezier met Puck

Dinsdag 05 Maart 2002 in categorie Nog niet ingedeeld in categorie

Van deze titel moet u geen verkeerde dingen denken en het gaat ook niet over ijshockey. Ik wil alleen verwijzen naar het mooie genuanceerde stuk van Puck over de column van Francisco van Jole.
Dus leest u dat eerst maar en komt u dan hier weer terug.

En, hoe was het? Eigenlijk moet ik haar wel gelijk geven. Hetgeen ik gisteren over dit onderwerp opschreef was meer een aanval op de arrogantie, het 'lekker belangrijk' doen.
Want zo goed schrijft van Jole zelf ook niet. Ikzelf schrijf bijvoorbeeld beter. Ja: mag ik ook even?
Er werden bij Van Jole vergelijkingen gemaakt met journalistiek. Dat schiet niet op, daar komen meer dingen bij kijken. Zoals onderzoek, waarheid, het pretenderen van objectiviteit, nieuwswaarde, directe rede, niet te lange zinnen en woekeren met de ruimte. Het hangt helemaal van het type log af of je dat soort 'regels' daar ook moet toepassen.

Puck noemt ook het Schrijven met de grote S.
Literatuur. Ja, zucht, laten we daar niet over beginnen, want uit dat moeras van definities is nog nooit iemand levend teruggekeerd. Met hetgeen we in Nederland literatuur noemen hoef je in het Angelsaksisch taalgebied dikwijls niet aan te komen.
Belangrijk voor mijzelf is of ik ervan geniet. Laten we het zo simpel maar houden.
Een schrijver is iemand die mij vrijwillig in mijn stoel gedrukt houdt, die de zinnen tussen mijn handen, voor mijn ogen, een universum kan doen lijken, mij doet vergeten dat daarbuiten nog iets is.

De kwestie met het geschreven weblog is: het is een apart genre. Er zit geen redacteur die de diamanten uit de bagger filtert, dus daarom moeten we zelf op zoek. Dat begrijpt Van Jole nog niet.
Het gaat ook niet om het feit of iemand, zoals Elrado zegt, het op die manier in een krant zou willen of kunnen zetten. Mijn Computertje kan alleen maar op het web. Auteur Joost kan niet schrijven, Joost kan niet spellen en is dyslectisch (of doet alsof). Maar toch is hij bij vlagen vermakelijk. Dijkshoorn hoort ook niet in krant of tijdschrift. Hij is ook geen tv-recensent, zoals hij bij BNN werd aangekondigd. Daarvoor is zijn stijl te eenzijdig. Maar alweer: dikwijls best amusant als je ervan houdt. En schrijven kan hij ook. Net als de Roeltjes, maar ook die zouden niet uit de verf komen op een ander medium dan het web(log).

Je status als schrijver wordt in heel wat gevallen bepaald door je persoonlijke 'netwerk' en je talent om 'lekker belangrijk' te doen. De beheersing van het ambacht is dan soms maar in beperkte mate vereist.
Het kost wat moeite, maar op internet kom ik vaak meer kwaliteit tegen dan in traditionele media. Zelf heb ik dan ook liever een abonnement op adsl dan op de Telegraaf of Veronica. Kan ik tenminste Puck lezen. En vele anderen.

Verbal Jam, misschien wel de ergste ouwehoer van Nederland.